Cròniques parroquials (de Set'71 a Nadal'71) de M.Boloix

dimarts, 6 de desembre del 2011
CRÒNIQUES PARROQUIALS DE M.BOLOIX (Algunes notes)
La descoberta
Un dia, de no fa gaires anys, ma mare va descobrir per casualitat unes carpetes amb cants de cerimònies parroquials. Bé, de fet no era cap novetat, ja que el pare d'un servidor, durant un bona colla d'anys va estar molt vinculat amb la vida parroquial i també en la vida cultural-associativa de la Colònia. La sorpresa va ser trobar unes petites notes, a mode de dietari, on s'hi pot entreveure alguns detalls interesants que ens ajuden a entendre com deuria ser el dia a dia, o més ben dit, cap de setmana rere capdesetmana, d'una colla de joves que no només volien dinamitzar la grisa vida parroquial sinó que també van ser l'embrió i el punt de partida de bona part de les comissions de festes i de reis que tenien com a objectiu dinamitzar algunes tradicions i que algunes han arribat fins els nostres dies. Alguns d'aquells joves que en aquell moment es van posar al capdavant de les comissions de festes i de reis, ara ja són avis.


El context històric
Parlem de 40 anys enrere. Tots tenien una mitjana entre 30 i 40 anys. I ara estan entre els 60, 70 o 75 anys i alguns encara han continuat de forma activa al capdavant de molt grups i entitats. Algunes d'aquestes notes són de molt abans que jo nasqués. Un cop vaig sentir parlar mon pare del fet que de joves havien tocat amb guitarres a les misses i que fins i tot els havien contractat en algunes bodes, en una època on l'església de la Colònia es va començar a posar de moda per casar-se. Allò del grupet "ye-ye" de guitarres sempre em va fer gràcia escoltar-ho...però mai vaig saber si era del tot cert o era una llegenda urbana, que diria jo. En aquell grupet hi havia en Joan Montserrat, en Lluís Montserrat, en Miquel Carreté, el pare d'un servidor i en Jordi Oró. En les anotacions hi apareixen molts altres noms. Són notes mecanografiades que un servidor de vostès va pensar més d'una vegada si podien tenir algún tipus d'interés. Amb el temps he descobert que potser algún interès poden tenir ja que són testimoni de la vitalitat d'uns temps, els grisos anys 70, on des de molts pobles i municipis ja s'havien creat molts grups associatius, sindicals, veïnals, populars al voltant o a l'empara de les parròquies. Eren temps de censura i "tardofranquisme". I a la Colònia Güell eren temps de mals presagis ja que dos anys després d'aquestes notes es tancaria la fàbrica. És cert que els joves del poble ja no tenien cap necessitat de quedar-se al poble per distreure's o passar-s'ho bé. Els nous costums de l'època, molt més motoritzats, permetien escapar-se a Sant Boi o alguna altre localitat propera per distreure's. Però també és cert, que alguns d'aquests joves, alguns encara solters, d'altres ja amb nòvia i alguns ja casats i amb una criatura, van decidir matar el seu temps lliure en la dinamització d'entitats i grups, com en el cas que ara ens ocupa, des de la grisa vida parroquial de l'època i un context socialment tancat com podien ser el d'una colònia.

Context religiós

Pocs anys enrere, el concili Vaticà II havia introduït uns aires de canvi en la l'església cristiana. A finals dels 60 i a principis dels 70 s'intentava introduir aquells aires de canvi en algunes parròquies on encara hi havia molts capellans que havien estat formats per donar misses d'esquenes al poble i en llatí. A la parròquia que ens ocupa, la del Sagrat Cor de Jesús, Mossén Règul fou durant 40 anys tota una institució i una personalitat de la vella escola però que va demostrar, en els moments que li van interesar, un tarannà tolerant davant la necessitat de canvis que volien introduir alguns joves.

***Algunes d'aquestes notes podríen ser un homenatge a aquells joves que van intentar aportar aire fresc en un moment on encara hi havia una societat tancada, grisa i repressiva*****

****Un servidor només ha intentat corregir algunes faltes ortogràfiques i alguns girs. El que em va semblar més xocant és comprovar com en alguns fragments mon pare transcriu una reunió com si fos un narrador-testimoni i en d'altres ho fa com un narrador que gairebé sembla narrador-protagonista**********




5 - 09 -71

"Avui pot dir-se que el nostre grup inicia la trobada, amb tots els membres complets, ja passsades les vacances i una mica ganes de cantar.Obrim doncs el curs 1971 - 72.

Al parlar de possibles activitats hem fet menció d'una sortida cap a la Colònia Vidal on el Sr.Rector estaria agraït per nostres cantades i altres com una exposició de pintures per membres del nostre poble etc...i també fer l'àpat tan esperat a Casserras. Tot això va explicar
el nostre company Boloix, dient que podia tenir lloc d'acord amb lo parlat ja a l'estiu amb el Sr.Rector de la Colònia Vidal pel 31 d'Octubre.
Tots van manifestar les excursions fetes aquests dies. En Miquel Carreté va dir les seves epopeies per Jaca...en Lluís per les terres gallegues i així un i un altre..."


12 - 09 -71

[Aquell 12 de setembre tingué lloc un important event: un important aplec o recés comarcal sota el lema "Joves i Homes per fer units la tasca de millorament de nostres pobles envers la Pau, l'Amor i la Veritat"]

Preparació a la festa

"La jornada d'espiritualitat del 12 de setembre/71 va tenir una preparació remota i espontània, doncs a esser promulgada pel grup d'Homes (cursillites-exercitants) de Sant Boi de Ll., entre els promotors en J.Jordana. Com he dit preparació remota i espontànea. Sí, perquè encara que pensada en el cor i la ment d'aquest grup Santboià, ple d'entusiasme i interès per despertar l'ensopiment que tots portem en la comarca, ens injectaren lo que ells duien de temps pensat; però espontània en quant era disposada a responsabilitzar un grup local un xic desunit i molt propens a la crítica que a la mateixa acció positiva.

Van iniciar-se els primers contactes el 4 de juliol on vàrem reunir-nos en plan recés i va parlar-se de llur recés comarcal al setembre.

El primer d'Agost confecció del programa i acords donats en quant a participació única d'homes i dos oradors, un de jove i un altre de més gran per tenir diversitat en el pensar i esser més amena la xerrada. També es disposar de tenir un col·loqui. Cartells en castellà i en català.

El 29 d'agost nova trobada per concretar conceptes d'organització i disposar d'altres elements joves que poguessin ajudar en les tasques de millorar les idees, així com en Jordi Tusset de Sant Vicenç dels Horts, el qual com a monitor i presentador és excel·lent. Ens distribuïrem els programes per zones."

[Segueix una llarga tirallonga descriptiva sobre l'organització d'aquest acte]

Altres activitats que tingueren lloc abans de la jornada, foren predisposar l'ambient del local, preparar la sala del Centre de Sant Lluís on pensaven realitzar cinema a la vigília de festa i debiem persuadir-los que tingués lloc un altre dia i així poder tenir lliure accés per disposar de neteja, cartells, distribució de seients i taula amb un Sant Crist, etc. El diumenge abans amb el company Romagosa i en Chalmeta i en Miquel Boloix van fer cartells amb els lemes següents:

'EL NEGOCIO DE LA GUERRA - TOT HOME ÉS MON GERMÀ - TOTS HI ESTEM COMPROMESOS - EL CRISTIÀ ÉS COM UN ATLETA - CONSIDERACIONS SOBRE LA FE - L'HOME - CRIST, CAMÍ, VERITAT I VIDA - DÉU ÉS AMOR - LA FELICIDAD ES UN CUENTO DE HADAS?´

A la vigília ferem a multicopista lletres o papers per distribuir pel cant.

En Francesc Roig el diumenge mateix prepara el "tocadiscos" i amenitza l'acte amb música. Respecte l'ambient que es respira a nivell local és indiferent i aquells que tenen una mica d'interès estan freds. S'ha fet una mica massa de destrucció interna o predisposició desfavorable. Amb tot hi trobaran pèls. En fi, hem fet lo que millor hem pogut.

Sobre acte de germanor i reflexió

El Sr. Baiget indica que ell trobaria millor preparar l'acte estil cercle d'estudis i tenir previament un esquema dels temes a parlar per poder estudiar millor fluïdesa el diàleg. El cert és que, coneixem que els caputxins tenen ja un estudi fet de catecisme per adults el que és factible la pregunta per part dels seglars i dóna peu a més obertura de diàleg i d'estudi.

******

N'hi ha d'altres que sortiren entusiasmats dient que debia fer-se més sovint i que per lo general tot havia sigut molt correcte i inclús la mateixa organització. Hi hagué qui digué: "AGRADECERÍAMOS QUE TUBIERAN UN LUGAR PARA LA LENGUA CASTELLANA I ASÍ PODER PARTICIPAR MÁS EN LOS ACTOS QUE AÚN SIENDO MUY DIGNA LA LENGUA CATALANA, TAMBIÉN, LA LENGUA CASTELLANA ES LENGUA DE DIOS."

***********

Quan el pare Alba ha acabat s'ha posat a cantar l'himne "Amunt Germans" i tot seguit ha indicat als assistents si volien passar a la capella de les "hermanas Carmelitas" per donar la despedida al bon Déu que ens havia concedit aquesta jornada d'espiritualitat, donant la benedicció amb el Santíssim. Abans de marxar hem donat als assistents consignes sobre tandes d'exercicis i també hem entregat uns papers per fer una enquesta respecte les suggerències que tenien sobre la diada d'avui i com millorar-la.

26 - 09 - 71

[el 25 i 26 de setembre de 1971 hi va haver una riuada molt important al Baix Llobregat que va afectar molts pobles com Cornellà de Llobregat, amb greus conseqüències]

"Els cants d'aquest diumenge tenen tots un caire trist i és això el que inspirat el present recull. Certament fa solament uns dies que la nostra comarca del Baix Llobregat ha viscut dies d'angoixa i tristor. Cases que amb l'aigua de les inundacions produïdes des del 23 de setembre amb la gran riuada han deixat sense res ni lo més necessari per viure. TOTA L'AIGUA SE LES HA ENDUT I VIDES TAMBÉ! Nou anys fa també de les penalitats dels Vallès, encara que els vells no recorden una riuada tan grossa com aquest any, diuen si l'última amb tanta importància data de l'any 1892.

La litúrgia d'aquests dies sembla unir-se als fets passats doncs tota ella va relacionada amb la pobresa i la riquesa.
Un grup de joves i noies del nostrs poble han col·laborat molt en pro de les famílies de Cornellà. Gran sigut l'esforç d'aquest jovent. Ens han dit per treure l'aigua i el fang de les cases.

QUE DÉU ENS AJUDI HA SUPORTAR AQUESTES GRANS CONTRARIETATS.

03 -10 -1971

Reunió al Centre parroquial a les 8h.

Amb motiu de l'apertura del curs 1971 - 72, Mn. Régul va anunciar llur reunió en les misses parroquials a fi de tenir accés en la mateixa tots els que amb bona volutat tinguessin interés en participar de l'obra parroquial.
Aquestes reunions tenien lloc en la casa rectoral cada primer de mes i ens veguerem obligats a les circumstàncies del moment amb motiu del número de celebracions matrimonials. Hi havia parelles que desitjaven informació, concretar una data, o obtenir com una gestoria, folletins de cases comercials, restaurants, etc..I degut aquestes circumstàncies la nostra reunió era com una pel·lícula de la tele, amb les corresponents interrupcions dels anuncis, però en aquest cas de les parelles que trucaven a la casa del rector per demanar informació i ens vàrem veure resignats a acceptar els obligats anuncis comercials o pauses que trenquen tota acció continuada i profitosa. Malgrat totes aquestes petites contrarietats, en repetides ocasions es queia en la monotonia; però hi havia certa intimitat i familiaritat en el diàleg de temes presentats pel sacerdot i s'havia obert un col·loqui amb els presents.

Avui també ha tingut la reunió un caire bastant familiar, encara que alguns més han assistit no amb el número que tots voldríem prenguessin compromís de vida parroquial i més responsable activitat o col·laboració amb els grups de treball ja formats. Com totes les coses del món hi ha el pla positiu i el punt negatiu. Nostra parròquia tenim coses i elements bons; però les capelletes i les crítiques fan com les pomes podrides que arriben a malmetre les bones. Algún senyor ha donat de manifest que ell no volia prendre part amb aquestes reunions perquè aquells que feien de consell parroquial assessoraven malament al sacerdot i era venir a perdre el temps i una lluita en va.

Sobre temes de la Santa Missa s'ha posat de manifest en evidència l'acte de DONAR-SE LA PAU. Moltes de les dones han dit que és molt criticat. L'Eulàlia Miquel i en Boloix han fet menció que aquells que creuen que això és un tonteria és que de fet no viuen la Santa Missa com a tal i com s'ha de viure. Diu el Parenostre que perdoneu-nos les nostres culpes així com nosaltres perdonem les dels nostres deutors; doncs això equival també a un fet semblant. Aleshores hem insistit amb el sacerdot que ell procuri de formar la gent i els fidels perquè visquin dignament la celebració Eucarística. I de nou, ha parlat de les misses que creu que es viuen una mica més, ha dit: "la missa de les 11h del matí del diumenge gràcies al grup de guitarra és més participativa en el cant." Gràcies al nostre grup de Cant moltes cançons no es coneixien i encara estaríem cantant lo de l'any de la Maria Castanya o de l'edat de pedra.

Mn.Régul va dir que la Missa de les 9h del matí volia fer.la especial pels infants i que actualment la litúrgia ha disposat una intervenció molt important als infants i podria posar-se en pràctica. L'Eulàlia ha indicat que molts llocs ja la tenen i canten i llegeixen els infants.

Dintre de la xerrada d'avui s'ha fet menció de les activitats realitzades per cada grup. Cal ressaltar la labor portada a terme pel Grup Escolta que presideix les seves tasques l'Eulàlia Miquel. A Cornellà han elogiat el sacrifici i l'ajuda desinteresada amb motiu de les inundacions del passat mes de setembre, ajut per part del grup de joves i noies de la Colònia Güell.


Avui també han celebrat un acte de germanor mostrant els treballs de cada un dels grups d'Escoltisme durant l'època estival: fotografies, artesanies, pintures, etc.
De les pintures n'hi havia de molt ben realitzades, donant un premi a les millors. Abans d'aquesta reunió vàrem fer una projecció de diapositives explicant les mateixes diapositives ajudats de música i cants. Un jove de Gavà prengué part activa fent cantar els infants mitjançant la seva guitarra.
També han parlat un grup de dones casades, de les seves reunions i l'esforç mutu. També s'ha dit: què podíem fer per Nadal? La resposta els joves. Encara que de fet sempre pertany als mateixos treure les castanyes del foc, siguin joves o un xic crescuts.

10 - 10 - 1971

Els cants de la Missa parroquial han sortit amb bastant encert, encara que ha brillat una mica l'ensopiment. Aquest caire és el que a tots ens ha semblat.

Avui al mancar de "fluït elèctric" [suposo que és de l'orgue], ens han sol·licitat si volíem tocar i cantar en algunes bodes. El cert és que ja hem participat en algunes bodes encara que no han sigut molt esplèndits amb els beneficis. Uns eren castellans i tan els feia naps com cols. Ans el contrari se sentien molestats i això ens feu perdre les ganes de prendre part activa en la seva festa nupcial. Els de les 12.30 acceptaren amb alegria la nostra participació i ens felicitaren, doncs gràcies a nostra presència fou més joiosa la celebració.

24 - 10 -1971

Ahir 23 d'Octubre va tenir com de costum l'assaig normal, malgrat no poder assistir el company Miquel Boloix, per indisposició. Aquest diumenge 24 d'Octubre, el nostre grup no ha estat en plena forma; doncs en Carreté ha anat a buscar bolets i en Boloix encara que present, absent per raó de la seva mala veu.

El proper diumenge 31 d'Octubre tenim a disposició: cantar a la Missa Parroquial de les 11h matí i 13 matí en un casament.
Aquesta tarda ha tingut lloc en el Centre Parroquial de Sant Lluís una breu explicació sobre "El tercer Món" amb motiu del diumenge del DOMUND.

Malgrat la presència del conferenciat Don Sr.Cañadellas no va tenir lloc cap dissertació; doncs el citat conferenciant es va negar a complir la missió encomanada indicant que el cinema era quelcom distret; i que no guardava cap relació amb el tema a ell assignat i va donar al públic, que va venir aquesta tarda expressament per escoltar-lo, excuses no molt raonables i abandoná la Sala del Centre de Sant Lluís.

31 - 10 -1971

Era també del nostre interés fer una Missa amb la intervenció de l'Orgue i també de les guitarres i axí donar lloc a un acte més selecte en quan a la sel·lecció musical.

Ahir vàrem fer el nostre acostumat assaig. La tónica dominant era interés de sentir i cantar ajudats per l'Orgue i també algún cant més rimat donant més joc a les guitarres. Ganes de cantar i preparar el proper Nadal són un xic remotes, doncs en general és per tots el Dissabte un esplai i un motiu per reunir-nos. Què pensem fer per Nadal 71? En concret no cantar molts cants, pocs, i ben coneguts i així donar la posibilitat de participació del poble i quan aquest factor falli omplir amb música agradable l'absència del cant.

Un altre part per resoldre és fer quelcom d'interés abans de la Santa Missa. Creiem que el nostre company en Jordi Tusset portarà solucions pràctiques i concretes el proper diumenge.

*********

La missa, l'ha celebrat un sacerdot jove, el qual li ha complagut la nostra forma de cantar i ens ha felicitat per la bona preparació i unió en el cant i en l'acte que es celebra. , donant a conèixer certa experiència.
Avui ens han vingut moltes parelles a concretar dia per cantar i la fatalitat és que totes es casen en dies feiners, cosa francament impossible de solucionar.


04 -12 - 1971

Aquesta tarda hem pres part amb nostres cants, en una celebració matrimonial un xic de rang alt social i és fruit de molta insistència per part dels nuvis per convèncer en Joan Montserrat, aquests darrers diumenges; car no és costum acceptar compromís en dissabte(per raó del treball d'en Joan). Però el ferm desig i insistència de la parella, nebots del Ministre de Sindicats D.E.Garcia Ramal, feu que en Joan fes les maneres per trobar la solució i així satisfer el gust dels nuvis en un dia tan gran.



El guany econòmic ha sigut incrementat per una propina de 100 ptas i les corresponents felicitacions dels convidats i en especial d'una bufona senyoreta (rossa, naturalment) que son desig era que anessim a cantar en la seva boda en una típica ermita fora de Catalunya, crec prop d'un poble de Pamplona i a la data del setembre del 72.



En Francesc Elias feu signar el llibre de visites al Sr.Ministre de Sindicats D.E.Garcia Ramal, el llibre de visites de la parròquia on tingué la gentilesa d'escriure lo següent:



"EN ESTA PRECIOSA IGLESIA EN LA QUE GAUDÍ PUSO TODO SU ARTE; HOY BODA DE MI SOBRINO ANTONIO, ENCUENTRO LA MUESTRA FIEL DE NUESTRO MODO DE SER, RECIOS, FUERTES, SEGUROS Y CREYENTES."



E.Garcia Ramal (Ministro de Relaciones Sindicales)



05 - 12 -71



En Carreté ens ha parlat de la reunió del dia 2 i la poca assistència dels convocats i les intencions ja quasi realitzades per la cavalcada dels Reis: Vestits, carruatges, medis per adornar-los i possibles persones per fer de patges i Reis; encara que això en un xic de silenci doncs ja sabem que els Reis Mags venen de l'Orient. En Lluís com a membre de la Banca ens parla de les despesses que enguany costaran realitzar la festa dels Reis i les lletres que Mn.Régul tindrà que pagar en una totalitat de 50.000 ptas (Reis= 40.000 ptas i el resto Patges)




08 - 12 -71



Aquest migdia hem anat a fer l'acostumat vermut a la Cooperativa i el nostre bon amic Miquel Carreté ha pres la dissertació sobre la irresponsabilitat i la frescura en que tots venim veient la proximitat de la festa dels Reis i "lo més calent és a l'aiguera!". Després de la gran exposició del tema pel mencionat conferenciant i citar-nos pels vespres a les 8h al Centre de Sant Lluís, hem pres acords i hem interpelat la pedregada rebuda. No pensàvem que el Sr.Carreté tenia previst estar a la tarda a Gelida i tornar a les 10h del vespre. El famós grup dels irresponsables era a les 8.1/4 en el Centre de Sant Lluís on haviem sigut burlats com si fossim el dia dels innocents.



12 - 12 - 71



Avui el Grup d'Escoltisme (Colonies, etc) ha fet una parada de venda de postals de Nadal, amb caire més propi; doncs eren fetes per ells mateixos de fullola amb ornamentació i pintura molt alegre i el preu era de 5 ptas. Respecte a les activitats del nostre grup de cant, pot dir-se que estan molt actives ja que aquesta setmana, després d'alguns estudis i suggerències per part d'uns i d'altres, hem pres un comú acord, concretant el programa del proper Nadal. Ha sigut rebut amb molt entusiasme per tot el grup i fou presentat a Mn.Régul Casas pvre el passat dia 8; però precisant algunes reformes en quant el sistema extens de cants i de les lletres i per tant més reduït. Hem entregat un original per tal que Ell el revisi novament i l'accepti com a definitiu per confeccionar a multicopista el programa de cants.



************************************** Avui a la cooperativa hem parlat de les carrosses i les possibles idees a realitzar, i la forma de preparar les motllures, papers...i finalment la decoració de Sant Lluís, els escuts a dibuixar i la forma de presentar l'ambientació de l'escenari, les fustes, etc



19 - 12 - 71



Avui hem sentit recolzat el nostre viril cant per un grup de senyoretes un xic crescudetes que tots els cants han seguit amb gran entusiasme i ens han donat la més gentil enhorabona per les cantades i han vingut a disculpar-se quan Mn.Régul ha invitat a tot el poble assistent a quedar-se per fer uns minuts d'assaig pel proper Nadal i com pot figurar-se el lector ningú ha acceptat amb gratitud quedar-se i solament els de sempre i unes noies que desitjaven poder prendre part activa en els cants de Nadal i inclús demanaren si podien venir a algún assaig previ abans de Nadal. Entre elles foren les germanes Asenjo i alguna altre noia. En els cants de la Missa d'avui hem introduït el Parenostre per així tenir conegut el poble llur cant. ******Avui a Barcelona tenia lloc en el Palau de la Música la despedida al Sr.Arquebisbe Marcel i pot dir-se que la nostra població no ha tingut cap racó.*******************************************



Aquest diumenge debia fer-se un recés espiritual, tal i com es va parlar amb en Jordana ja que novament vàrem trencar els lligams iniciats el passat setembre; degut a les riuades i maldats produïdes per l'aiguat a Cornellà, lloc on debia responsabilitzar la present jornada i degut a l'estat d'ànim dels organitzadors s'ha indicat a última hora fer la jornada d'espiritualitat al nostre poble, i malgrat ja tenir avisats en Joan Romagosa per fer una parada de Llibres de formació i n'Eulàlia Miquel per l'exposició de postals i venda de begudes, tot ha tingut que desdir-se a causa d'una contraordre de la Junta Organitzadora de Sant Boi de Llobregat. En Joan Romagosa ja tenia els llibres comprats i per culpa de no èsser advertit anticipadament del trasllat de l'acte o jornada d'espiritualitat. Pensant doncs a resoldre l'inconvenient i per tal de predisposar a fer ambient nadalenc, per la venda de llurs llibres hem pensat fer una parada durant la diada de Nadal, juntament amb una exposició de pintures.



24 - 12 - 71



Tarda (preparatius festa de Nadal)



Aquesta tarda hem preparat uns quants l'instal·lació elèctrica fora de l'església amb les figures ja un xic prehistòriques car fa els seus anyets que tenen servei i com pot suposar-se tenen que portar-se quasi en pinces, doncs es van desfent i enguany una d'elles ha quedat feta "papilla". També teníem previst fer una exposició de pintures a la sala de la biblioteca Joaquim Folguera, pintures d'en Ramon Solé, en Joaquim Bernal, alguna que vella d'en Leopold Altés i un recull bastant nombrós d'en Francesc Boloix. En Solé portá les figures i altres artesanies que ompliren la sala ja que eren figures amb motius nadalencs. Mn.Régul, com altres anys, ens va donar a tot el grup de cantaires Champany i altres licors de qualitat.



Nit de la celebració del Nadal de Nostre Senyor Jesucrist



Els papers pels cants van tenir que cosir-se ja que eren fets a una cara i en dos papers per llur motiu era més barat que altres treballs que hem encarregat a dues cares per altres festes litúrgiques. Passats els papers entre el públic assistent, que per cert fou molt nombrós, vàrem repartir uns 500 o 600 fulls de cant i molts se'n varen quedar sense. Un quart abans, aproximadament, vàrem iniciar l'assaig dels cants, donant lloc a una preparació més concreta a la celebració i sabem que les cantades i el preludi de les mateixes fou d'agrat dels fidels, ja que les melodies eren molt conegudes del poble.Entre els cants que vàrem fer aprendre al poble foren les següents:





  1. Cant d'entrada: Germà escolta...


  2. Salm responsorial: Avui ens ha nascut un salvador...


  3. Cant de l'adoració: Timbaler


  4. Pregàries: Senyor vingueu a nosaltres...


  5. Cant de comiat: ningú no comprèn ningú.


PROGRAMA REALITZAT DURANT LA CELEBRACIÓ:





  1. Cant d'entrada: Himno a la alegria/ Germà Escolta..


  2. Acte penitencial: Senyor tingueu pietat de nosaltres


  3. Salm responsorial: Avui ens ha nascut un Salvador que és el Messies, el Senyor


  4. Abans de l'Evangeli: Cantem el Nadal


  5. Pregàries dels fidels. Senyor Vingueu a Nosaltes


  6. Cants adoració: Els Àngels de la Glòria, Santa Nit, L'Arbre de Nadal, El timbalaret


  7. Cants d'ofertori: Lloeu el Senyor


  8. Himne aclamatori: Sant, Sant, Sant...(missa del jovent)


  9. Cant del Parenostre


  10. Fracció del Pa: Anyell de Déu


  11. Abans del Cant de Pau: Sigui la Pau en nosaltres


  12. Cants de comunió: Dorm Jesús en Pau, Nadal Blanc, Gronxa'm estel daurat, Deu-me la fe dels meus pares, Sou el nostre Déu, Mou senyor...


  13. Cant de comiat: Ningú no comprèn ningú


*L'Himne de l'alegria, el Nadal Blanc i Ningú no comprèn ningú són cançons que foren readaptades per en Joan Montserrat que anys més tard seria durant molts anys director musical del Cor La Maquinista [Cal dir que el repartori és francament variat i sorprenent i donava un aire fresc a les celebracions: des de cançons amb melodies populars franceses, espirituals negres, cançons folc o fins i tot atrevir-se acabar una missa amb una cançó amb lletra de la Trinca com el "Ningú no comprèn ningú".]



******************************************************************



Avui pot dir-se que a tothom a complagut nostres cantades i inclús Mn.Régul ha vingut a felicitar-nos com a nota excepcional i ha mencionat molts li han donat mostres d'entusiasme per la forma de presentar la celebració i les cantades d'avui i que pensen tornar un altre dia per sentir-nos novament. Un grup de Sant Boi ens han dit que han quedat meravellats de lo bé que ho fem. També hem tingut propina per part del nostre Sr.Rector. HIP HIP HURRA!



25 - 12 -71



Ahir nit van tenir parada de llibres de formació i d'espiritualitat al pòrtic de l'església i avui també han fet parades de venda de llibres davant la plaça Joan Güell i de l'església; però els resultats tot i que poc eficients, sempre tenen un cert caire positiu. Al mateix temps hem obert l'exposició de pintures per així fer quelcom d'ambient Nadalenc. Temps enrere d'aquesta diada es feia el recorregut per les cases on es tenia pessebre o es feia un de públic en el Centre de Sant Lluís i també es feia sardanes al matí de Nadal fent molta festa i donant un to alegre a la diada.



Avui com pot suposar-se la son ha fet molta miga entre el grup de cantaires i han pres possessió al camp de la cançó el grup de reserva; per cert, més dolent que una nit de llàmpecs i això que diuen que les caves de reserva com més anys més bones en qualitat en el gust del vi; però nosaltres la regla fa excepció. Avui doncs de cos present, perquè més que cantar una missa de Glòria i festa, donàvem la impressió de cantar unes exèquies de difunts:





  1. Joan Montserrat: organista


  2. M.Boloix: Cantaire, veu amb reparacions i absències


  3. Joan Berga: Solista convidat al convit matinal


Com pot observar-se tot un xou. En fi. El públic no sabia si realment érem nosaltres o què...Resumint: molta ressaca.



Cants:





  1. Cant d'entrada: Sant Josep i la mare de Déu


  2. Salm responsorial: Ens ha nascut el Crist, venim i adorem-lo


  3. Abans de l'evangeli: ha nascut el Déu infant


  4. Cant d'ofertori: Lleva't pastor.


  5. Cants d'adoració: L'arbre de Nadal, Dorm Jesús en Pau


  6. Cants de comunió: Els àngels de la Glòria


  7. Cant de comiat: Fum, fum, fum - El vint-i-cinc de desembre


26 - 12 - 1971



Acabem l'any amb bastanta eufòria i amb ganes de cantar i fer més activitats. Avui tenim la tasca de recollir els sobres pels Reis i moltes cases estan tancades. Fora del programa i del que estava previst hem anat al camp del nostre amic de fatigues Lluís a menjar taronges i per cert, molt bones! A la tarda, sota la batuta del director Miquel Carreté (organitzador de xous i festes) hem fet els preparatius per la cavalcada de Reis i la confecció de cartells ha anat a càrrec d'en Miquel Boloix.



Bon Any!! (Nostres activitats del present Any 1971 avui tenen fi.)



Aquesta és una selecció de Notes. Foren escrites a mode de dietari - memòria d'activitats. I foren escrites per en Miquel Boloix (1937 - 2000) vinculat durant molts anys a la vida associativa, parroquial i cultural d'aquesta Colònia.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Què eren les Colònies Tèxtils?

Què eren les Colònies Tèxtils?
Què eren les colònies d'obrers en la Catalunya del 1900? Per què es van crear? Com s'hi vivia? Una recreació teatralitzada de la Colònia Güell de Barcelona ens ho explica.(Enllaç video programa Valor afegit de Tv3)

Vida de Colònia

Vida de Colònia
Una excel·lent monografia de la vida i el món de les Colònies industrials a Catalunya

Vida de Colonia (també en castellà)

Vida de Colonia (també en castellà)
Excel·lent recull fotogràfic del món de les colònies editat per Angle

Olor de Colònia (de Sílvia Alcàntara)

Olor de Colònia (de Sílvia Alcàntara)
Una novel·la que té com a teló de fons el món tancat de les colònies tèxtils del Llobregat dels anys de la postguerra

La Clau Gaudí (best-seller)

La Clau Gaudí (best-seller)
Una novel·la trepidant a l'estil "el Codi da Vinci" de Dan Brown

La pell de la Revolta (de Jordi Sierra i Fabra)

La pell de la Revolta (de Jordi Sierra i Fabra)
Una novel·la inspirada amb els Fets de la Pell de la Colònia Güell

Tot recordant els versos de Joaquim Folguera

Tot recordant els versos de Joaquim Folguera
(Colònia Güell 1893 - Barcelona 1919)

Viure a la Colònia

Viure a la Colònia
22 escrits publicats a Nàufragiobrer (28/06/2008-10/07/2011)

Sobre mi...

La meva foto
Colònia Güell - Santa Coloma de Cervelló, Baix Llobregat - Barcelona - Catalunya

Nota

Bona part dels textos, material i fotografies són de collita pròpia. Els que són aliens, evidentment en cito l'autoria. Moltes de les fotos i videos que es motren en aquest blog, han estat trobats a internet i se suposa que són de domini públic. Si algunes de les imatges estan violant les lleis del copyright, si us plau, envieu-me un correu i les retiraré de seguida. *************************** Muchas de las fotos y videos mostrados en este blog, han sido encontrados en internet y se suponen de dominio público. Si algunas de las imágenes están violando las leyes de copyright, por favor envíame un email y las retiraré enseguida. ************************************* Most of the pictures and videos shown in this blog are found from the Web and are believed to belong in the public domain. If any image is in violation of the copyright law, please email me and I will remove it asap.
Amb la tecnologia de Blogger.

Visita del programa Divendres de Tv3!

Visita del programa Divendres de Tv3!
Part II - 22.05.13

Visita del programa Divendres de Tv3!

Visita del programa Divendres de Tv3!
(Part 1 - 22.05.13)

Especial "La fàbrica" on hi apareix la Colònia Güell

Especial "La fàbrica" on hi apareix la Colònia Güell
Programa "Passat Particular" de Tv3

Història de la Colònia

Història de la Colònia
(pàgina de l'Ajuntament de Santa Coloma)

Visita la Colònia (Patrimoni industrial)

Visita la Colònia (Patrimoni industrial)
(antiga pàgina del C.I.)

Colònia Güell (Monografia editada per Angle Editorial)

Colònia Güell (Monografia editada per Angle Editorial)
Aviat farà 10 anys que es editar la millor monografia publicada fins ara de la Colònia Güell. Amb textos de Josep Padró.

Passejada per la Colònia Güell des d'uns ulls de dona

Dels Pomells de Joventut a la Col·lectivització obrera

Dels Pomells de Joventut a la Col·lectivització obrera
(clicka damunt imatge per llegir la ressenya)

Llibre d'imatges en format butxaca

Llibre d'imatges en format butxaca
(editat per Triangle postals)

Banc de Gaudí

Banc de Gaudí
(L'artesania de J.Fernández a Gaudibarcelonashop)

La millor artesania tèxtil...

L'Ateneu

L'Ateneu
Entitat +que centenària

Art i Colònia (Múltiples artesans i pintors s'han inspirat amb la Colònia)

Art i Colònia (Múltiples artesans i pintors s'han inspirat amb la Colònia)
(a la foto el pintor colonienc Cisco Colominas. Foto: Andrés Sánchez Vega)

Ca l'Ordal

Ca l'Ordal
(Autor: Ernest Descals)

La Colònia Modernista

La Colònia Modernista
(pàgina de l'Associació)

La Festa del Modernisme

La Colònia Güell reviu la setmana tràgica...

La Colònia Güell reviu la setmana tràgica...
La Setmana Tràgica, el 1909, va ser un episodi molt centrat a Barcelona, però també en altres nuclis industrials del país se'n van viure les conseqüències. Per exemple, a Santa Coloma de Cervelló, on feia uns quants anys s'havia construït la colònia Güell. Avui, cent anys després, la colònia s'ha tornat a vestir d'època per recordar-ho.

Gràcies per la Visita!!

Gràcies per la Visita!!
(si cliques a la imatge pots saber que diu la Vikipèdia de la Colònia)

Gaudí i Modernisme al Baix Llobregat

Gaudí i Modernisme al Baix Llobregat
(pàgina Consorci de Turisme Baix Llobregat)

Colònia Güell-Cripta Gaudí (el tresor més amagat de Gaudí)

Colònia Güell-Cripta Gaudí (el tresor més amagat de Gaudí)
(pàgina oficial)

Cripta Gaudí (Patrimoni de l'Unesco des del 05)

Cripta Gaudí (Patrimoni de l'Unesco des del 05)
(pàgina del Consorci)

Turisme de Barcelona publica un especial del "Barcelona Top attractions"

Turisme de Barcelona publica un especial del "Barcelona Top attractions"
nº13 dedicat a la Colònia Güell

Notícia: S'estrena un nou bitllet per visitar la Colònia Güell

Notícia: S'estrena un nou bitllet per visitar la Colònia Güell
FGC ofereix un nou ticket combinat amb bitllet de tren+entrada Cripta Gaudí

Sopar amb Gaudí

Sopar amb Gaudí
Una bona iniciativa en temps de crisi

2 frases

"Tot surt del gran llibre de la Natura."
"L'originalitat consisteix en el retorn a l'orígen; així doncs, original és allò que retorna a la simplicitat de les primeres solucions".
A.Gaudí

Dibuix projecte Cripta Gaudí

Cripta Gaudí 1915

Cripta Gaudí 1915

Cripta Gaudí

Cripta Gaudí
(imatge tradicional abans de la restauració)

Cripta Gaudí

Cripta Gaudí
(imatge després de la restauració)

Controvertida restauració

Controvertida restauració
La Cripta és una de les aportacions arquitectòniques més memorables i avançades a l'època de Gaudí, però ha estat esquitxada per una polèmica restauració. (video 324)

Maquetes a la Pia Almoina (Reconstrucció amb maquetes de l'obra inacabada de la Cripta Gaudí)

L'església de la Colònia Güell, acabada (video 324)

L'església de la Colònia Güell, acabada (video 324)
L'església de la Colònia Güell, un dels projectes inacabats de Gaudí, s'ha pogut acabar en forma de maqueta gràcies a un estudi. Aquesta obra es considera un assaig de la Sagrada Família.

Visita Virtual a la Cripta...

Visita Virtual a la Cripta...
(a través de Virtualcoloniacoloniaguell)

Copyright © vida de colònia All Rights Reserved • Design by Dzignine
best suvaudi suvinfiniti suv