Botigues i records (de T.Torres)

dimecres, 15 d’agost del 2012


               BOTIGUES I RECORDS
                   de Teresa Torres
(Un tomb per la Colònia Güell a partir de l’any 68)
El primer que recordo, quan em vaig casar i vaig venir a viure a la Colònia Güell és que la Colònia encara tenia molta vida. Des de llavors he viscut sempre en una casa de planta baixa i jardí del carrer Claudi Güell, com moltes cases amb planta baixa i jardí del mateix poble. Com he dit, la Colònia tenia molta vida: encara funcionava la fàbrica de panes i velluts. Hi treballaven gairebé vuit-centes persones. Hi venia gent de Santa Coloma, de Sant Boi i fins i tot de Sant Vicenç dels Horts.
Al carrer Aranyó hi havia el convent de monges carmelites de l’ordre de Santa Teresa. Les monges tenien cura dels infants més petits quan les mares anaven a treballar. Era una casa-bressol amb dues classes: una pels més petits i una pels més grans.
Al capdamunt d’un carrer hi havia l’escola amb la casa on vivia el senyor mestre. S’hi estudiava només la primària o l’EGB i a l’arribar al final dels seus estudis els nois i noies havien de marxar gairebé sempre a Sant Boi per continuar estudiant. Alguns ho feien a l’Institut Rafael Casanova de la Ciutat Cooperativa i d’altres al Col·legi Llor per estudiar el BUP o COU i prepar-se per després poder continuar a la Universitat.

Tots els homes i les dones treballaven a la fàbrica. Teníem torn del matí de les cinc a les dues i també hi havia un torn de tarda de les dues a les deu de la nit. Al matí teníem mitja hora per esmorzar i a la tarda, mitja hora per sopar. Sovint s’aprofitava per sortir a comprar. Teníem una plaça, podríem dir-ne un petit mercat vora el carrer Malvehy.
Per les dimensions de la Colònia era molt gran: amb la seva peixateria de peix fresc de cada dia. Era la peixateria dels pares de la Rosa Comellas i sinó recordo malament els dilluns estava tancada. Hi havia la parada de la Lina, una parada de tot tipus de comestibles. El forn també hi tenia una parada de pa i pastes. Hi havia la polleria de la Carmen amb el seu marit. Els diumenges feien uns pollastres a l’ast boníssims!
Hi havia una carnisseria d’un noi de Santa Coloma, en Quimet on hi destacava la carn de be i la vedella. Hi havia les verdures de la Maria amb el seu marit. Eren pagesos que tenien camps vora el riu. Cada dia a la parada hi trobaves els millors enciams, les cols, les colifors, la mongeta tendra…durant el temps de la carxofa, la carxofa…i durant el temps de les cireres…tota la fruita de primavera i estiu amb els seus présses saborosos, les seves peres, les seves nectarines, tot molt natural i saludable.
Des del primer dia recordo el Bar Esport amb l’Enriqueta del bar i el seu marit que van venir de Girona. Feien dinars i entrepans i l’Enriqueta tenia fama de ser molt bona cuinera.
A la plaça d’Eusebi Güell es trobava “la tenda”, una botiga molt gran encapçalada per la veterana senyora Maria i els seus fills, el Miquel i la Maria Rosa. Era una botiga de comestibles i mai hi faltava de res. Quan feien la matança del porc, el seu “tocino” era molt bo. Amb els anys la senyora Maria es va fer gran i la seva filla MªRosa se’n va fer càrrec ja que el seu germà Miquel es va morir molt jove i la van tenir molts i molts anys.
Podríem dir que juntament amb la bodega de la Tereseta Noya, que fins fa poc ha estat oberta amb la seva filla Maria al capdavant han sigut dos dels establiments més veterans. Sense tenir en compte dos dels establiments veterans que encara contínuen que són el Forn Sant Jaume i l’estanc de la Maria Antònia.
A la mateixa plaça amb l’ Eusebi Güell hi  havia una farmàcia. Era una farmàcia molt petita. Funcionava com un d’aquells “botiquíns” d’emergències on sempre hi ha una mica de tot. Era regentada pel senyor Gajo i la seva esposa Maria. Hi havia treballat una cosina meva, l’Ana Mª. Sempre que en parlem em diu que en guarda molts bons records.
Per tant a la plaça no només hi havia l’Ateneu, el forn “Sant Jaume”, la farmàcia i “la tenda”, sinó que també hi havia una carnisseria, la carnisseria de la Carmeta Sales o la Carmeta de Cal Blai Figueras. Podríem dir que aquella època la carn formava part del menjar de cada dia per fer escudelles, caldos, sopes…Per tant, apart de “la tenda”, el mercat i “la carnisseria” de la Carmeta Sales, prop del Bar Esport hi havia una altre carnisseria molt petita, la de “Cal Barreda”.
Ja que estem a la plaça Joan Güell, però tothom la coneix com la plaça d’Eusebi Güell o simplement la plaça, voldria parlar una mica de l’Ateneu Unió, una entitat centenària. Organitzava festes majors el dia vint-i-cinc de juliol (Sant Jaume) amb els seus balls, les seves orquestres, el seu teatre, el seu Cor d’homes “La Maquinista” que també cantaven caramelles de Pasqua i com no, durant les tardes de diumenge feien cinema i tot tipus d’actes socials. Però no només es feien actes socials a l’Ateneu, sinó al carrer del costat, més amunt del convent de les monges, es trobava el local de la parròquia conegut com a “Sant Lluís”.

 S’hi feien totes les activitats de la Parròquia amb el seu grup d’escoltes que els dissabtes a la tarda es reunien i cada estieu feien colònies i campaments al Berguedà, justament al Pedraforca i totes aquestes activitats estaven encapçales per l’Eulàlia Miquel, la mateixa Eulàlia que durant molts anys també tindria una cafeteria – pastisseria, al carrer Reixac, gairebé tocant la nostra Cripta d’en Gaudí que des del 2005 es patrimoni de la Humanitat. I justament parlant d’en Gaudí, l’Eulàlia feia unes pastes de molt renom conegudes com “pastes Gaudí”, la recepta de la qual encara avui és un secret.
Precisament en aquest mateix local del Sant Lluís hi havia la Biblioteca Joaquím Folguera, en referència a un poeta local, biblioteca que gairebé avui podria ser un gran arxiu històric.
Parlàvem del carrer Reixac, doncs justament al carrer Reixac com he dit abans, hi havia l’estanc de la MªAntònia, que abans de ser regentat per la MªAntònia, va ser regentat pels seus pares, el Joan i la Rosa: una merceria de betes i fils i sobretot tabac ja que en aquells temps fumava molta gent i tenien molta venta. Més amunt hi havia Cal Noya, una bodega de vins, cava, licors i begudes fresques, que com he dit abans va ser regentat per la Tereseta amb el seu marit el Peret i la seva filla Maria. Fins fa poc temps ha estat oberta tot l’any: diumenges i festius inclosos. Fins i tot el dia de Nadal al matí.
Al meu carrer, on actualment hi ha el Centre d’Interpretació i Acollida de visitants hi havia la Cooperativa o més ben dit un economat pels treballadors de la fàbrica on els preus eren més barats. Una gran botiga de comestibles on hi havia una mica de tot.
La Cooperativa era gestionada pels mateixos treballadors de la Colònia i a la part superior de l’edifici i tenia la seva Seu social. Es pujaven unes escales i s’hi podia trobar la cafeteria del Sr.Rafael Asenjo. Cada diumenge s’omplia de jovent de la Colònia que es trobaven després de missa per fer el vermut. També s’hi feien tot tipus de celebracions: batetjos, bodes i comunions. Realment tenia molt èxit.
També els diumenges quan venia el bon temps, mentre la cafeteria del Sr.Rafael s’omplia de joves del poble, la pineda (que era un espai molt bonic i agradable) s’omplia de famílies de Barcelona que amb la seva canalla pujaven al tren per anar a passar el dia a la Colònia. Tots portaven les seves cadires i taules i anaven molt carregats. Lamentablement la pineda de la Colònia ja no és el que era ja que un 24 de gener del 2009, una greu ventada va tirar a terra molts i molts arbres i va perdre bona part del seu encant.
Vet aquí, només,  alguns dels meus records de més de quaranta anys de vida en aquesta Colònia.

(Aquest és un text que va escriure ma mare per un concurs literari d'un Sant Jordi, un concurs que té com a requisit que els textos han de ser escrits per persones d'una certa edat de Santa Coloma de Cervelló (persones que la majoria són alumnes de cursos de català) i que m'ha semblat que estaria bé compartir-lo ja que és un bon retrat de la Colònia Güell de fa  40 anys)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Què eren les Colònies Tèxtils?

Què eren les Colònies Tèxtils?
Què eren les colònies d'obrers en la Catalunya del 1900? Per què es van crear? Com s'hi vivia? Una recreació teatralitzada de la Colònia Güell de Barcelona ens ho explica.(Enllaç video programa Valor afegit de Tv3)

Vida de Colònia

Vida de Colònia
Una excel·lent monografia de la vida i el món de les Colònies industrials a Catalunya

Vida de Colonia (també en castellà)

Vida de Colonia (també en castellà)
Excel·lent recull fotogràfic del món de les colònies editat per Angle

Olor de Colònia (de Sílvia Alcàntara)

Olor de Colònia (de Sílvia Alcàntara)
Una novel·la que té com a teló de fons el món tancat de les colònies tèxtils del Llobregat dels anys de la postguerra

La Clau Gaudí (best-seller)

La Clau Gaudí (best-seller)
Una novel·la trepidant a l'estil "el Codi da Vinci" de Dan Brown

La pell de la Revolta (de Jordi Sierra i Fabra)

La pell de la Revolta (de Jordi Sierra i Fabra)
Una novel·la inspirada amb els Fets de la Pell de la Colònia Güell

Tot recordant els versos de Joaquim Folguera

Tot recordant els versos de Joaquim Folguera
(Colònia Güell 1893 - Barcelona 1919)

Viure a la Colònia

Viure a la Colònia
22 escrits publicats a Nàufragiobrer (28/06/2008-10/07/2011)

Sobre mi...

La meva foto
Colònia Güell - Santa Coloma de Cervelló, Baix Llobregat - Barcelona - Catalunya

Nota

Bona part dels textos, material i fotografies són de collita pròpia. Els que són aliens, evidentment en cito l'autoria. Moltes de les fotos i videos que es motren en aquest blog, han estat trobats a internet i se suposa que són de domini públic. Si algunes de les imatges estan violant les lleis del copyright, si us plau, envieu-me un correu i les retiraré de seguida. *************************** Muchas de las fotos y videos mostrados en este blog, han sido encontrados en internet y se suponen de dominio público. Si algunas de las imágenes están violando las leyes de copyright, por favor envíame un email y las retiraré enseguida. ************************************* Most of the pictures and videos shown in this blog are found from the Web and are believed to belong in the public domain. If any image is in violation of the copyright law, please email me and I will remove it asap.
Amb la tecnologia de Blogger.

Visita del programa Divendres de Tv3!

Visita del programa Divendres de Tv3!
Part II - 22.05.13

Visita del programa Divendres de Tv3!

Visita del programa Divendres de Tv3!
(Part 1 - 22.05.13)

Especial "La fàbrica" on hi apareix la Colònia Güell

Especial "La fàbrica" on hi apareix la Colònia Güell
Programa "Passat Particular" de Tv3

Història de la Colònia

Història de la Colònia
(pàgina de l'Ajuntament de Santa Coloma)

Visita la Colònia (Patrimoni industrial)

Visita la Colònia (Patrimoni industrial)
(antiga pàgina del C.I.)

Colònia Güell (Monografia editada per Angle Editorial)

Colònia Güell (Monografia editada per Angle Editorial)
Aviat farà 10 anys que es editar la millor monografia publicada fins ara de la Colònia Güell. Amb textos de Josep Padró.

Passejada per la Colònia Güell des d'uns ulls de dona

Dels Pomells de Joventut a la Col·lectivització obrera

Dels Pomells de Joventut a la Col·lectivització obrera
(clicka damunt imatge per llegir la ressenya)

Llibre d'imatges en format butxaca

Llibre d'imatges en format butxaca
(editat per Triangle postals)

Banc de Gaudí

Banc de Gaudí
(L'artesania de J.Fernández a Gaudibarcelonashop)

La millor artesania tèxtil...

L'Ateneu

L'Ateneu
Entitat +que centenària

Art i Colònia (Múltiples artesans i pintors s'han inspirat amb la Colònia)

Art i Colònia (Múltiples artesans i pintors s'han inspirat amb la Colònia)
(a la foto el pintor colonienc Cisco Colominas. Foto: Andrés Sánchez Vega)

Ca l'Ordal

Ca l'Ordal
(Autor: Ernest Descals)

La Colònia Modernista

La Colònia Modernista
(pàgina de l'Associació)

La Festa del Modernisme

La Colònia Güell reviu la setmana tràgica...

La Colònia Güell reviu la setmana tràgica...
La Setmana Tràgica, el 1909, va ser un episodi molt centrat a Barcelona, però també en altres nuclis industrials del país se'n van viure les conseqüències. Per exemple, a Santa Coloma de Cervelló, on feia uns quants anys s'havia construït la colònia Güell. Avui, cent anys després, la colònia s'ha tornat a vestir d'època per recordar-ho.

Gràcies per la Visita!!

Gràcies per la Visita!!
(si cliques a la imatge pots saber que diu la Vikipèdia de la Colònia)

Gaudí i Modernisme al Baix Llobregat

Gaudí i Modernisme al Baix Llobregat
(pàgina Consorci de Turisme Baix Llobregat)

Colònia Güell-Cripta Gaudí (el tresor més amagat de Gaudí)

Colònia Güell-Cripta Gaudí (el tresor més amagat de Gaudí)
(pàgina oficial)

Cripta Gaudí (Patrimoni de l'Unesco des del 05)

Cripta Gaudí (Patrimoni de l'Unesco des del 05)
(pàgina del Consorci)

Turisme de Barcelona publica un especial del "Barcelona Top attractions"

Turisme de Barcelona publica un especial del "Barcelona Top attractions"
nº13 dedicat a la Colònia Güell

Notícia: S'estrena un nou bitllet per visitar la Colònia Güell

Notícia: S'estrena un nou bitllet per visitar la Colònia Güell
FGC ofereix un nou ticket combinat amb bitllet de tren+entrada Cripta Gaudí

Sopar amb Gaudí

Sopar amb Gaudí
Una bona iniciativa en temps de crisi

2 frases

"Tot surt del gran llibre de la Natura."
"L'originalitat consisteix en el retorn a l'orígen; així doncs, original és allò que retorna a la simplicitat de les primeres solucions".
A.Gaudí

Dibuix projecte Cripta Gaudí

Cripta Gaudí 1915

Cripta Gaudí 1915

Cripta Gaudí

Cripta Gaudí
(imatge tradicional abans de la restauració)

Cripta Gaudí

Cripta Gaudí
(imatge després de la restauració)

Controvertida restauració

Controvertida restauració
La Cripta és una de les aportacions arquitectòniques més memorables i avançades a l'època de Gaudí, però ha estat esquitxada per una polèmica restauració. (video 324)

Maquetes a la Pia Almoina (Reconstrucció amb maquetes de l'obra inacabada de la Cripta Gaudí)

L'església de la Colònia Güell, acabada (video 324)

L'església de la Colònia Güell, acabada (video 324)
L'església de la Colònia Güell, un dels projectes inacabats de Gaudí, s'ha pogut acabar en forma de maqueta gràcies a un estudi. Aquesta obra es considera un assaig de la Sagrada Família.

Visita Virtual a la Cripta...

Visita Virtual a la Cripta...
(a través de Virtualcoloniacoloniaguell)

Copyright © vida de colònia All Rights Reserved • Design by Dzignine
best suvaudi suvinfiniti suv