Cròniques parroquials (II) de M.Boloix (Març 72 - Agost 72)

dimecres, 15 d’agost de 2012
                                CRÒNIQUES PARROQUIALS (II) DE M.BOLOIX (Algunes notes)

ARA FA UNS MESOS VAIG PUBLICAR UNES NOTES D'UN DIETARI DEL PARE D'UN SERVIDOR I QUE ESTAVEN DATADES DE L'ANY 1971.
PER RECORDAR D'ON VE TOT PLEGAT RECUPERO EL SEGÜENT TEXT...
                                                      La descoberta
Un dia, de no fa gaires anys, ma mare va descobrir per casualitat unes carpetes amb cants de cerimònies parroquials. Bé, de fet no era cap novetat, ja que el pare d'un servidor, durant un bona colla d'anys va estar molt vinculat amb la vida parroquial i també en la vida cultural-associativa de la Colònia. La sorpresa va ser trobar unes petites notes, a mode de dietari, on s'hi pot entreveure alguns detalls interesants que ens ajuden a entendre com deuria ser el dia a dia, o més ben dit, cap de setmana rere capdesetmana, d'una colla de joves que no només volien dinamitzar la grisa vida parroquial sinó que també van ser l'embrió i el punt de partida de bona part de les comissions de festes i de reis que tenien com a objectiu dinamitzar algunes tradicions i que algunes han arribat fins els nostres dies. Alguns d'aquells joves que en aquell moment es van posar al capdavant de les comissions de festes i de reis, ara ja són avis.

SI VOLEU PODER RECUPERAR EN EL SEGÜENT ENLLAÇ LA PRIMERA PART:
http://vidadecolonia.blogspot.com.es/2011/12/croniques-parroquials.html

ARA PUBLICO UNA SEGONA SEL·LECCIÓ DE NOTES DE L'ANY 1972. CURIOSAMENT COMENCEN AMB UNA MORT I ACABEN FENT REFERÈNCIA A UNA ALTRE MORT. TENIA DUBTES SI CALIA NO PUBLICAR AQUESTES REFERÈNCIES PERÒ HE CREGUT QUE PER RESPECTE A L'ORIGINAL CALIA TRANSCRIURE-HO TAL QUAL HO VAIG TROBAR. HI HA REFERÈNCIES A LA SETMANA SANTA (I A L'INTENT DE FER UNA SETMANA SANTA MÉS PARTICIPATIVA) I POC DESPRÉS JA EL QUE VAIG TROBAR FA REFERÈNCIA A L'ESTIU I NOTES CURIOSES COM ELS CAMPAMENTS ESCOLTES DEL GRUP D'ESCOLTES DE L'EULÀLIA MIQUEL QUE TENIA LA COSTUM D'ANAR A L'ALT BERGUEDÀ.


                 (Alguns fragments Hivern – primavera 72)
16.03.72
Avui a mitja tarda ha mort el Sr.Rafel Asenjo Segon. Es trobava a casa de Mn.Régul i feia broma amb la seva filla Montserrat. Pot dir-se que ha mort cristianament i als braços d’un sacerdot. Tothom ha sentit la repentina mort, ja que era molt estimat de tots i sempre tenia una broma i un somriure per tothom, malgrat a vegades no trobar-se potser massa bé.

17.03.72
Aquesta tarda hem celebrat l’última estada en nosaltres d’en Rafel Asenjo. Ha sigut un acte molt viscut i emotiu, la mateixa celebració litúrgica i les lectures escollides exprofés per Mn.Régul eren plenes d’un sentit cristià i molt, companys i veïns de nostre poble, com també de la nostra Colònia han assistit en aquest darrer moment.

18.03.72
L’assaig d’avui ha faltat en Carreté i en Joan ha vingut un xic més tard. Malgrat això tot ha anat molt bé i ha sigut per a nosaltres un relax, car unes melodies sortides a l’atzar han fet recordar pàgines viscudes de nostres masses corals locals: l’Orfeó Escolar i el Cor la Maquinista que tan prestigi i renom tingueren.

19.03.72
Aquest diumenge els cants han sortit molt encertats i amb ritme i alegria. El poble sentint-se idenficat ha participat bastant més que de costum; encara que hem de dir costa molt fer cantar el poble. Alguns ens han indicat que molt els ha agradat nostres cantades d’avui. Felicitats!

26.03.72
Ahir el company Lluís Montserrat va preparar una gravació per encàrrec d’en Boloix a fi de tenir cants per la processó i la música ja disponible i no tenir de sortir al carrer; però malgrat tenir les coses apunt i els aparells no fallessin provats abans; tot va fallar com de costum i fou cantat els acostumats cants del Crec en un Déu i Crist Venç etc
I els cants entonats per nosaltres a dins l’església no eren els mateixos doncs Mn.Régul entonava els abans citats.
La gent invadia per complet la nau de l’església, un murmuri regnar en tota la celebració i com cada any lo que molta  gent sembla donar més importància és amb la mateixa benedicció i processó dons molts anaven arribant encara, quan tota la celebració litúrgica ja havia inclús acabat i fou precís fer una altre benedicció.
Cert és i trist tenir que dir que l’aspecte exterior o conducta, diguem-ne d’alguns cristians a l’iniciar la Setmana Santa era francament pobre i buit de tot sentit litúrgic i espiritual; doncs algunes escenes com la següent vàrem poder presenciar d’aprop:
“Arribaren  dues dones amb els seus fills i tota la cerimònia ja havia acabat i inclús la segona benedicció de Rams i com elles no volien marxar sense benedicció varen posar les palmes i palmons dins la pica d’aigua beneita i tot resolt i satisfet.” La Passió i tot el missatge de Crist era ignorat per molts que som cristians.
  
30.03.72
Enguany els cants han sortit bastant bé, encara que sempre actuant amb nervis i presses per aprendre les cants propis de la litúrgia i altres de nous per fer més solemne aquestes diades. El Pare Antoni Terré S.J. tenia el seu caràcter i en algunes circumstàncies vàrem tenir nostres polèmiques tant en el recull dels cants com en preparar-los ja que ell tenia emissió radiofònica i ens feiem  estorp els uns amb els altres.
El Pare missioner ha fet de Diaca en les celebracions i ha donat un to més solemne. En quant al Monument ha sigut  més senzill tal i com requereix l’actual liturgia. Mn.Régul va adquirir una plataforma apropiada per posar cera /ciris tota ella molt adient i feta de forja.

31.03.72
La col·laboració d’en Roig sempre fou molt acceptada, ja que sempre estava disponible per posar apunt tot el menester per les celebracions litúrgiques. Avui el Pare Jesuïta ha preferit quedar-se al confessionari enlloc de fer de diaca en la celebració.
En quant a la participació pot dir-se que bé, encara que no tan generosa com ahir ni tan nombrosa l’assistència del poble en els actes litúrgics.
Enguany hem tingut papers de cant pel poble lo que ha fet molt de bé i ha ajudat a millorar la participació de l’assamblea.

01.04.72
Avui no hem tingut papers de cant perquè el company Carreté em comunica la impossibilitat de tenir-los per demà i fou precís fer uns cinquanta papers a màquina d’escriure, per cert, molt cansat; però l’ambició d’en Boloix per ajudar al millor possible a la participació del poble en la celebració li feu oblidar lo cansat que resulta fer papers a màquina com un treball d’artesania.

02.04.72
Diumenge de Ressurreció del Senyor. Diumenge de Pasqua
El grup de cantaires de Santa Coloma de Cervelló va baixar com altres anys i trist fou pels de sempre que havíem cantat les caramelles veure que el nostre poble de la Colònia tot s’arriba a perdre i això que era dels pobles més ferms en quant a agrupacions de cantaires: Orfeó Escolar – Cor la Maquinista – Cor parroquial.
------------

                 (Alguns fragments Estiu 72)
06.08.72
Aquest diumenge ha sigut l’última trobada, ja que fins el mes de setembre no iniciarem un nou curs. El tercer trimestre cada any és un temps poc actiu, perquè és més propi per descansar i tenir escapades cap a la platja o un dia de camp amb la família.

07.08.72 al 27.08.72 (Vacances)
A partir del dia 7 d’agost iniciarem les vacances a la fàbrica i l’amic Boloix aprofitarà per anar-se’n amb la família a la Colònia Vidal a reposar. Des d’allí anirà a Guardiola de Berga on visitarà el grup de pioners (escoltes) del nostre poble acampats prop del Molí d’Espel. Casserres, Santuari de Queralt, Sallent, Navàs, Gironella…uns dies fent costellades i també alguna mollena bastant forta en alguna jornada de camp.
A la Colònia Vidal on es trobava en Boloix va dedicar-se a fer cantar el poble en pla senzill i humil.
Amb la deguda aprovació de Mn.Francesc Bajona pvre i rector de la Colònia Vidal feiem els programes pensant sempre amb els coneixements del poble.
Encara que tot plegat fou positiu, els resultats, no per dir un èxit complet, faltaven més dies per conseguir quelcom més. L’últim dia de les vacances feren les cantades un grup de “subnormals”; però en Boloix ja no es trobava entre ells i segons fou dit, fou molt emotiu i participat.

15.08.72
Malgrat tenir el grup de vacances, en Joan Montserrat disposant del seu nebot Albert Solé i d’un altre escolanet del poble d’Esparreguera, van fer més festiva i joiosa la diada de la Verge cantant cançons pròpies de la diada. Beneurada sou Maria, Des del món i altres cants coneguts pels feligresos assistents a la Missa i també la Missa del Papa Joan i trossos d’Irineu Segarra.
Dies abans… (10.08.72)
En Joan Montserrat i Joan Berga van pujar a Guardiola de Berga amb Mn.Régul i van tenir “pana o averia” i tingueren que tornar aviat cap a casa enlloc de fer estada en el Molí d’Espel on l’Eulàlia Miquel tenia el grup de nois acampats i pensaven celebrar la Missa i un dia de germanor i espiritualitat amb un dinar magnífic que tot es va malmetre i fou llastimós.

27.08.72 (Diumenge 21 durant l’any) (Retorn de les vacances)
Aquest diumenge en Boloix ja es trobava de nou a la Colònia Güell però no tinguerem cantades, ja que tots estàvem disperssats i fent jornades d’esplai i descans.
Aquí a la Colònia Güell no hem tingut quasi cap contacte amb la resta del grup; però confiem tornar a les tasques habituals el proper dissabte amb l’ajuda de Déu i esperem preparar un nou curs ple de Vida i d’entusiasme.
***
Novetats en el nostre poble:
Van èsser francament grosses i plenes de dolor i angoixa:
“en el teu carrer, van dir-me un mort; però més ben dit, s’ha tirat al tren el Sr.Balmes i l’altre es troba a l’hospital intoxicat o mig enverinat…”

  Aquesta és una selecció de Notes. Foren escrites a mode de dietari - memòria d'activitats. I foren escrites per en Miquel Boloix (1937 - 2000) vinculat durant molts anys a la vida associativa, parroquial i cultural d'aquesta Colònia.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Què eren les Colònies Tèxtils?

Què eren les Colònies Tèxtils?
Què eren les colònies d'obrers en la Catalunya del 1900? Per què es van crear? Com s'hi vivia? Una recreació teatralitzada de la Colònia Güell de Barcelona ens ho explica.(Enllaç video programa Valor afegit de Tv3)

Vida de Colònia

Vida de Colònia
Una excel·lent monografia de la vida i el món de les Colònies industrials a Catalunya

Vida de Colonia (també en castellà)

Vida de Colonia (també en castellà)
Excel·lent recull fotogràfic del món de les colònies editat per Angle

Olor de Colònia (de Sílvia Alcàntara)

Olor de Colònia (de Sílvia Alcàntara)
Una novel·la que té com a teló de fons el món tancat de les colònies tèxtils del Llobregat dels anys de la postguerra

La Clau Gaudí (best-seller)

La Clau Gaudí (best-seller)
Una novel·la trepidant a l'estil "el Codi da Vinci" de Dan Brown

La pell de la Revolta (de Jordi Sierra i Fabra)

La pell de la Revolta (de Jordi Sierra i Fabra)
Una novel·la inspirada amb els Fets de la Pell de la Colònia Güell

Tot recordant els versos de Joaquim Folguera

Tot recordant els versos de Joaquim Folguera
(Colònia Güell 1893 - Barcelona 1919)

Viure a la Colònia

Viure a la Colònia
22 escrits publicats a Nàufragiobrer (28/06/2008-10/07/2011)

Sobre mi...

La meva foto
Colònia Güell - Santa Coloma de Cervelló, Baix Llobregat - Barcelona - Catalunya

Nota

Bona part dels textos, material i fotografies són de collita pròpia. Els que són aliens, evidentment en cito l'autoria. Moltes de les fotos i videos que es motren en aquest blog, han estat trobats a internet i se suposa que són de domini públic. Si algunes de les imatges estan violant les lleis del copyright, si us plau, envieu-me un correu i les retiraré de seguida. *************************** Muchas de las fotos y videos mostrados en este blog, han sido encontrados en internet y se suponen de dominio público. Si algunas de las imágenes están violando las leyes de copyright, por favor envíame un email y las retiraré enseguida. ************************************* Most of the pictures and videos shown in this blog are found from the Web and are believed to belong in the public domain. If any image is in violation of the copyright law, please email me and I will remove it asap.
Amb la tecnologia de Blogger.

Visita del programa Divendres de Tv3!

Visita del programa Divendres de Tv3!
Part II - 22.05.13

Visita del programa Divendres de Tv3!

Visita del programa Divendres de Tv3!
(Part 1 - 22.05.13)

Especial "La fàbrica" on hi apareix la Colònia Güell

Especial "La fàbrica" on hi apareix la Colònia Güell
Programa "Passat Particular" de Tv3

Història de la Colònia

Història de la Colònia
(pàgina de l'Ajuntament de Santa Coloma)

Visita la Colònia (Patrimoni industrial)

Visita la Colònia (Patrimoni industrial)
(antiga pàgina del C.I.)

Colònia Güell (Monografia editada per Angle Editorial)

Colònia Güell (Monografia editada per Angle Editorial)
Aviat farà 10 anys que es editar la millor monografia publicada fins ara de la Colònia Güell. Amb textos de Josep Padró.

Passejada per la Colònia Güell des d'uns ulls de dona

Dels Pomells de Joventut a la Col·lectivització obrera

Dels Pomells de Joventut a la Col·lectivització obrera
(clicka damunt imatge per llegir la ressenya)

Llibre d'imatges en format butxaca

Llibre d'imatges en format butxaca
(editat per Triangle postals)

Banc de Gaudí

Banc de Gaudí
(L'artesania de J.Fernández a Gaudibarcelonashop)

La millor artesania tèxtil...

L'Ateneu

L'Ateneu
Entitat +que centenària

Art i Colònia (Múltiples artesans i pintors s'han inspirat amb la Colònia)

Art i Colònia (Múltiples artesans i pintors s'han inspirat amb la Colònia)
(a la foto el pintor colonienc Cisco Colominas. Foto: Andrés Sánchez Vega)

Ca l'Ordal

Ca l'Ordal
(Autor: Ernest Descals)

La Colònia Modernista

La Colònia Modernista
(pàgina de l'Associació)

La Festa del Modernisme

La Colònia Güell reviu la setmana tràgica...

La Colònia Güell reviu la setmana tràgica...
La Setmana Tràgica, el 1909, va ser un episodi molt centrat a Barcelona, però també en altres nuclis industrials del país se'n van viure les conseqüències. Per exemple, a Santa Coloma de Cervelló, on feia uns quants anys s'havia construït la colònia Güell. Avui, cent anys després, la colònia s'ha tornat a vestir d'època per recordar-ho.

Gràcies per la Visita!!

Gràcies per la Visita!!
(si cliques a la imatge pots saber que diu la Vikipèdia de la Colònia)

Gaudí i Modernisme al Baix Llobregat

Gaudí i Modernisme al Baix Llobregat
(pàgina Consorci de Turisme Baix Llobregat)

Colònia Güell-Cripta Gaudí (el tresor més amagat de Gaudí)

Colònia Güell-Cripta Gaudí (el tresor més amagat de Gaudí)
(pàgina oficial)

Cripta Gaudí (Patrimoni de l'Unesco des del 05)

Cripta Gaudí (Patrimoni de l'Unesco des del 05)
(pàgina del Consorci)

Turisme de Barcelona publica un especial del "Barcelona Top attractions"

Turisme de Barcelona publica un especial del "Barcelona Top attractions"
nº13 dedicat a la Colònia Güell

Notícia: S'estrena un nou bitllet per visitar la Colònia Güell

Notícia: S'estrena un nou bitllet per visitar la Colònia Güell
FGC ofereix un nou ticket combinat amb bitllet de tren+entrada Cripta Gaudí

Sopar amb Gaudí

Sopar amb Gaudí
Una bona iniciativa en temps de crisi

2 frases

"Tot surt del gran llibre de la Natura."
"L'originalitat consisteix en el retorn a l'orígen; així doncs, original és allò que retorna a la simplicitat de les primeres solucions".
A.Gaudí

Dibuix projecte Cripta Gaudí

Cripta Gaudí 1915

Cripta Gaudí 1915

Cripta Gaudí

Cripta Gaudí
(imatge tradicional abans de la restauració)

Cripta Gaudí

Cripta Gaudí
(imatge després de la restauració)

Controvertida restauració

Controvertida restauració
La Cripta és una de les aportacions arquitectòniques més memorables i avançades a l'època de Gaudí, però ha estat esquitxada per una polèmica restauració. (video 324)

Maquetes a la Pia Almoina (Reconstrucció amb maquetes de l'obra inacabada de la Cripta Gaudí)

L'església de la Colònia Güell, acabada (video 324)

L'església de la Colònia Güell, acabada (video 324)
L'església de la Colònia Güell, un dels projectes inacabats de Gaudí, s'ha pogut acabar en forma de maqueta gràcies a un estudi. Aquesta obra es considera un assaig de la Sagrada Família.

Visita Virtual a la Cripta...

Visita Virtual a la Cripta...
(a través de Virtualcoloniacoloniaguell)

Copyright © vida de colònia All Rights Reserved • Design by Dzignine
best suvaudi suvinfiniti suv