Versos per a la Torre Salbana...

dimecres, 15 d’agost del 2012
0 comentaris
                    [Autor: Luis Sanz. Grup facebook Aficionats Fotografia Sta.Coloma de Cervelló]

"Oh, Torre Salbana,
que et trobes en l'oblit;
Oh, Torre Salbana,
per què no ets el neguit
d'aquells que es declaren
defensors del municipi?".

     Gabriel Boloix

         (Publicat en un article dedicat a la Torre Salbana; pàg 10, nº25 Font del Murri Nov-Des 95)
Més informació »

Convocatòria per la Festa del Modernisme de la Colònia Güell 2012

0 comentaris
             L'ASSOCIACIÓ LA COLÒNIA MODERNISTA ENS FA SABER:
"Estem preparant la XII Festa del Modernisme. Aquesta vegada recordarem que fa 100 anys que el tren va arribar a la Colònia.

La Festa serà els dies 19, 20 i 21 d'octubre.

El dia 9 de setembre, a les 18h de la tarda, farem un berenar i una xocolatada pels petits.
Presentarem la XII Festa i anirem fent les llistes d'actors i figurants, com cada any hem fet.

Mentrestant, us desitgem unes bones vacances."
                                           (Curiosament no diu el lloc però heu de pensar que serà o bé al Centre Municipal Sant Lluís o a l'Ateneu Unió)

UN SERVIDOR TRANSCRIU AQUEST COMUNICAT I TAMBÉ US DESITJA QUE ACABEU DE PASSAR UN BON ESTIU. FINS AVIAT!!
Més informació »

Botigues i records (de T.Torres)

0 comentaris


               BOTIGUES I RECORDS
                   de Teresa Torres
(Un tomb per la Colònia Güell a partir de l’any 68)
El primer que recordo, quan em vaig casar i vaig venir a viure a la Colònia Güell és que la Colònia encara tenia molta vida. Des de llavors he viscut sempre en una casa de planta baixa i jardí del carrer Claudi Güell, com moltes cases amb planta baixa i jardí del mateix poble. Com he dit, la Colònia tenia molta vida: encara funcionava la fàbrica de panes i velluts. Hi treballaven gairebé vuit-centes persones. Hi venia gent de Santa Coloma, de Sant Boi i fins i tot de Sant Vicenç dels Horts.
Al carrer Aranyó hi havia el convent de monges carmelites de l’ordre de Santa Teresa. Les monges tenien cura dels infants més petits quan les mares anaven a treballar. Era una casa-bressol amb dues classes: una pels més petits i una pels més grans.
Al capdamunt d’un carrer hi havia l’escola amb la casa on vivia el senyor mestre. S’hi estudiava només la primària o l’EGB i a l’arribar al final dels seus estudis els nois i noies havien de marxar gairebé sempre a Sant Boi per continuar estudiant. Alguns ho feien a l’Institut Rafael Casanova de la Ciutat Cooperativa i d’altres al Col·legi Llor per estudiar el BUP o COU i prepar-se per després poder continuar a la Universitat.

Tots els homes i les dones treballaven a la fàbrica. Teníem torn del matí de les cinc a les dues i també hi havia un torn de tarda de les dues a les deu de la nit. Al matí teníem mitja hora per esmorzar i a la tarda, mitja hora per sopar. Sovint s’aprofitava per sortir a comprar. Teníem una plaça, podríem dir-ne un petit mercat vora el carrer Malvehy.
Per les dimensions de la Colònia era molt gran: amb la seva peixateria de peix fresc de cada dia. Era la peixateria dels pares de la Rosa Comellas i sinó recordo malament els dilluns estava tancada. Hi havia la parada de la Lina, una parada de tot tipus de comestibles. El forn també hi tenia una parada de pa i pastes. Hi havia la polleria de la Carmen amb el seu marit. Els diumenges feien uns pollastres a l’ast boníssims!
Hi havia una carnisseria d’un noi de Santa Coloma, en Quimet on hi destacava la carn de be i la vedella. Hi havia les verdures de la Maria amb el seu marit. Eren pagesos que tenien camps vora el riu. Cada dia a la parada hi trobaves els millors enciams, les cols, les colifors, la mongeta tendra…durant el temps de la carxofa, la carxofa…i durant el temps de les cireres…tota la fruita de primavera i estiu amb els seus présses saborosos, les seves peres, les seves nectarines, tot molt natural i saludable.
Des del primer dia recordo el Bar Esport amb l’Enriqueta del bar i el seu marit que van venir de Girona. Feien dinars i entrepans i l’Enriqueta tenia fama de ser molt bona cuinera.
A la plaça d’Eusebi Güell es trobava “la tenda”, una botiga molt gran encapçalada per la veterana senyora Maria i els seus fills, el Miquel i la Maria Rosa. Era una botiga de comestibles i mai hi faltava de res. Quan feien la matança del porc, el seu “tocino” era molt bo. Amb els anys la senyora Maria es va fer gran i la seva filla MªRosa se’n va fer càrrec ja que el seu germà Miquel es va morir molt jove i la van tenir molts i molts anys.
Podríem dir que juntament amb la bodega de la Tereseta Noya, que fins fa poc ha estat oberta amb la seva filla Maria al capdavant han sigut dos dels establiments més veterans. Sense tenir en compte dos dels establiments veterans que encara contínuen que són el Forn Sant Jaume i l’estanc de la Maria Antònia.
A la mateixa plaça amb l’ Eusebi Güell hi  havia una farmàcia. Era una farmàcia molt petita. Funcionava com un d’aquells “botiquíns” d’emergències on sempre hi ha una mica de tot. Era regentada pel senyor Gajo i la seva esposa Maria. Hi havia treballat una cosina meva, l’Ana Mª. Sempre que en parlem em diu que en guarda molts bons records.
Per tant a la plaça no només hi havia l’Ateneu, el forn “Sant Jaume”, la farmàcia i “la tenda”, sinó que també hi havia una carnisseria, la carnisseria de la Carmeta Sales o la Carmeta de Cal Blai Figueras. Podríem dir que aquella època la carn formava part del menjar de cada dia per fer escudelles, caldos, sopes…Per tant, apart de “la tenda”, el mercat i “la carnisseria” de la Carmeta Sales, prop del Bar Esport hi havia una altre carnisseria molt petita, la de “Cal Barreda”.
Ja que estem a la plaça Joan Güell, però tothom la coneix com la plaça d’Eusebi Güell o simplement la plaça, voldria parlar una mica de l’Ateneu Unió, una entitat centenària. Organitzava festes majors el dia vint-i-cinc de juliol (Sant Jaume) amb els seus balls, les seves orquestres, el seu teatre, el seu Cor d’homes “La Maquinista” que també cantaven caramelles de Pasqua i com no, durant les tardes de diumenge feien cinema i tot tipus d’actes socials. Però no només es feien actes socials a l’Ateneu, sinó al carrer del costat, més amunt del convent de les monges, es trobava el local de la parròquia conegut com a “Sant Lluís”.

 S’hi feien totes les activitats de la Parròquia amb el seu grup d’escoltes que els dissabtes a la tarda es reunien i cada estieu feien colònies i campaments al Berguedà, justament al Pedraforca i totes aquestes activitats estaven encapçales per l’Eulàlia Miquel, la mateixa Eulàlia que durant molts anys també tindria una cafeteria – pastisseria, al carrer Reixac, gairebé tocant la nostra Cripta d’en Gaudí que des del 2005 es patrimoni de la Humanitat. I justament parlant d’en Gaudí, l’Eulàlia feia unes pastes de molt renom conegudes com “pastes Gaudí”, la recepta de la qual encara avui és un secret.
Precisament en aquest mateix local del Sant Lluís hi havia la Biblioteca Joaquím Folguera, en referència a un poeta local, biblioteca que gairebé avui podria ser un gran arxiu històric.
Parlàvem del carrer Reixac, doncs justament al carrer Reixac com he dit abans, hi havia l’estanc de la MªAntònia, que abans de ser regentat per la MªAntònia, va ser regentat pels seus pares, el Joan i la Rosa: una merceria de betes i fils i sobretot tabac ja que en aquells temps fumava molta gent i tenien molta venta. Més amunt hi havia Cal Noya, una bodega de vins, cava, licors i begudes fresques, que com he dit abans va ser regentat per la Tereseta amb el seu marit el Peret i la seva filla Maria. Fins fa poc temps ha estat oberta tot l’any: diumenges i festius inclosos. Fins i tot el dia de Nadal al matí.
Al meu carrer, on actualment hi ha el Centre d’Interpretació i Acollida de visitants hi havia la Cooperativa o més ben dit un economat pels treballadors de la fàbrica on els preus eren més barats. Una gran botiga de comestibles on hi havia una mica de tot.
La Cooperativa era gestionada pels mateixos treballadors de la Colònia i a la part superior de l’edifici i tenia la seva Seu social. Es pujaven unes escales i s’hi podia trobar la cafeteria del Sr.Rafael Asenjo. Cada diumenge s’omplia de jovent de la Colònia que es trobaven després de missa per fer el vermut. També s’hi feien tot tipus de celebracions: batetjos, bodes i comunions. Realment tenia molt èxit.
També els diumenges quan venia el bon temps, mentre la cafeteria del Sr.Rafael s’omplia de joves del poble, la pineda (que era un espai molt bonic i agradable) s’omplia de famílies de Barcelona que amb la seva canalla pujaven al tren per anar a passar el dia a la Colònia. Tots portaven les seves cadires i taules i anaven molt carregats. Lamentablement la pineda de la Colònia ja no és el que era ja que un 24 de gener del 2009, una greu ventada va tirar a terra molts i molts arbres i va perdre bona part del seu encant.
Vet aquí, només,  alguns dels meus records de més de quaranta anys de vida en aquesta Colònia.

(Aquest és un text que va escriure ma mare per un concurs literari d'un Sant Jordi, un concurs que té com a requisit que els textos han de ser escrits per persones d'una certa edat de Santa Coloma de Cervelló (persones que la majoria són alumnes de cursos de català) i que m'ha semblat que estaria bé compartir-lo ja que és un bon retrat de la Colònia Güell de fa  40 anys)
Més informació »

Pregària a Sant Ramon nonat...(que protegeixi els nostres edificis)

0 comentaris
[fotografia de José Antonio Albert Martínez del grup Aficionats a la fotografia Santa Coloma de Cervelló. Fotografia Agost 2012. Com que en el nostre poble hi ha molts bons fotògrafs he decidit demotrar-ho amb aquesta fotografia d'un professional com J.A.Albert de Ca l'Ordal]

Volem compartir la pregària que "Les Monges del Modernisme de la Colònia Güell" han compartit en el seu mur del facebook...La transcrivim tal qual:

Aquest mes d’agost el dediquem a Sant Ramon per què ens protegeixi i protegeixi els nostres edificis que estan a punt de caure.

PREGARIA
Sant Ramon No Nat
...feu que la nostre Casa i l’Escola Modernista
no acabin com la Torre
com si ja fos “Enrunat”

A l'agost bull el mar i bull el most.
La lluna d'agost clareja quan es fa fosc.
Juny, juliol i agost, senyora no estic amb vós;
quan la fresca vindrà ja ens tornarem a trobar.


                                                          [fotografia Ca l'Espinal: Montserrat Boloix]
(Ca l'Ordal i Ca l'Espinal són curiosament dos exemples de dos edificis que afortunadament, potser perquè són de propietaris privats estan en bon estat. No és el cas curiosament de l'escola. )
Més informació »

Cròniques parroquials (II) de M.Boloix (Març 72 - Agost 72)

0 comentaris
                                CRÒNIQUES PARROQUIALS (II) DE M.BOLOIX (Algunes notes)

ARA FA UNS MESOS VAIG PUBLICAR UNES NOTES D'UN DIETARI DEL PARE D'UN SERVIDOR I QUE ESTAVEN DATADES DE L'ANY 1971.
PER RECORDAR D'ON VE TOT PLEGAT RECUPERO EL SEGÜENT TEXT...
                                                      La descoberta
Un dia, de no fa gaires anys, ma mare va descobrir per casualitat unes carpetes amb cants de cerimònies parroquials. Bé, de fet no era cap novetat, ja que el pare d'un servidor, durant un bona colla d'anys va estar molt vinculat amb la vida parroquial i també en la vida cultural-associativa de la Colònia. La sorpresa va ser trobar unes petites notes, a mode de dietari, on s'hi pot entreveure alguns detalls interesants que ens ajuden a entendre com deuria ser el dia a dia, o més ben dit, cap de setmana rere capdesetmana, d'una colla de joves que no només volien dinamitzar la grisa vida parroquial sinó que també van ser l'embrió i el punt de partida de bona part de les comissions de festes i de reis que tenien com a objectiu dinamitzar algunes tradicions i que algunes han arribat fins els nostres dies. Alguns d'aquells joves que en aquell moment es van posar al capdavant de les comissions de festes i de reis, ara ja són avis.

SI VOLEU PODER RECUPERAR EN EL SEGÜENT ENLLAÇ LA PRIMERA PART:
http://vidadecolonia.blogspot.com.es/2011/12/croniques-parroquials.html

ARA PUBLICO UNA SEGONA SEL·LECCIÓ DE NOTES DE L'ANY 1972. CURIOSAMENT COMENCEN AMB UNA MORT I ACABEN FENT REFERÈNCIA A UNA ALTRE MORT. TENIA DUBTES SI CALIA NO PUBLICAR AQUESTES REFERÈNCIES PERÒ HE CREGUT QUE PER RESPECTE A L'ORIGINAL CALIA TRANSCRIURE-HO TAL QUAL HO VAIG TROBAR. HI HA REFERÈNCIES A LA SETMANA SANTA (I A L'INTENT DE FER UNA SETMANA SANTA MÉS PARTICIPATIVA) I POC DESPRÉS JA EL QUE VAIG TROBAR FA REFERÈNCIA A L'ESTIU I NOTES CURIOSES COM ELS CAMPAMENTS ESCOLTES DEL GRUP D'ESCOLTES DE L'EULÀLIA MIQUEL QUE TENIA LA COSTUM D'ANAR A L'ALT BERGUEDÀ.


                 (Alguns fragments Hivern – primavera 72)
16.03.72
Avui a mitja tarda ha mort el Sr.Rafel Asenjo Segon. Es trobava a casa de Mn.Régul i feia broma amb la seva filla Montserrat. Pot dir-se que ha mort cristianament i als braços d’un sacerdot. Tothom ha sentit la repentina mort, ja que era molt estimat de tots i sempre tenia una broma i un somriure per tothom, malgrat a vegades no trobar-se potser massa bé.

17.03.72
Aquesta tarda hem celebrat l’última estada en nosaltres d’en Rafel Asenjo. Ha sigut un acte molt viscut i emotiu, la mateixa celebració litúrgica i les lectures escollides exprofés per Mn.Régul eren plenes d’un sentit cristià i molt, companys i veïns de nostre poble, com també de la nostra Colònia han assistit en aquest darrer moment.

18.03.72
L’assaig d’avui ha faltat en Carreté i en Joan ha vingut un xic més tard. Malgrat això tot ha anat molt bé i ha sigut per a nosaltres un relax, car unes melodies sortides a l’atzar han fet recordar pàgines viscudes de nostres masses corals locals: l’Orfeó Escolar i el Cor la Maquinista que tan prestigi i renom tingueren.

19.03.72
Aquest diumenge els cants han sortit molt encertats i amb ritme i alegria. El poble sentint-se idenficat ha participat bastant més que de costum; encara que hem de dir costa molt fer cantar el poble. Alguns ens han indicat que molt els ha agradat nostres cantades d’avui. Felicitats!

26.03.72
Ahir el company Lluís Montserrat va preparar una gravació per encàrrec d’en Boloix a fi de tenir cants per la processó i la música ja disponible i no tenir de sortir al carrer; però malgrat tenir les coses apunt i els aparells no fallessin provats abans; tot va fallar com de costum i fou cantat els acostumats cants del Crec en un Déu i Crist Venç etc
I els cants entonats per nosaltres a dins l’església no eren els mateixos doncs Mn.Régul entonava els abans citats.
La gent invadia per complet la nau de l’església, un murmuri regnar en tota la celebració i com cada any lo que molta  gent sembla donar més importància és amb la mateixa benedicció i processó dons molts anaven arribant encara, quan tota la celebració litúrgica ja havia inclús acabat i fou precís fer una altre benedicció.
Cert és i trist tenir que dir que l’aspecte exterior o conducta, diguem-ne d’alguns cristians a l’iniciar la Setmana Santa era francament pobre i buit de tot sentit litúrgic i espiritual; doncs algunes escenes com la següent vàrem poder presenciar d’aprop:
“Arribaren  dues dones amb els seus fills i tota la cerimònia ja havia acabat i inclús la segona benedicció de Rams i com elles no volien marxar sense benedicció varen posar les palmes i palmons dins la pica d’aigua beneita i tot resolt i satisfet.” La Passió i tot el missatge de Crist era ignorat per molts que som cristians.
  
30.03.72
Enguany els cants han sortit bastant bé, encara que sempre actuant amb nervis i presses per aprendre les cants propis de la litúrgia i altres de nous per fer més solemne aquestes diades. El Pare Antoni Terré S.J. tenia el seu caràcter i en algunes circumstàncies vàrem tenir nostres polèmiques tant en el recull dels cants com en preparar-los ja que ell tenia emissió radiofònica i ens feiem  estorp els uns amb els altres.
El Pare missioner ha fet de Diaca en les celebracions i ha donat un to més solemne. En quant al Monument ha sigut  més senzill tal i com requereix l’actual liturgia. Mn.Régul va adquirir una plataforma apropiada per posar cera /ciris tota ella molt adient i feta de forja.

31.03.72
La col·laboració d’en Roig sempre fou molt acceptada, ja que sempre estava disponible per posar apunt tot el menester per les celebracions litúrgiques. Avui el Pare Jesuïta ha preferit quedar-se al confessionari enlloc de fer de diaca en la celebració.
En quant a la participació pot dir-se que bé, encara que no tan generosa com ahir ni tan nombrosa l’assistència del poble en els actes litúrgics.
Enguany hem tingut papers de cant pel poble lo que ha fet molt de bé i ha ajudat a millorar la participació de l’assamblea.

01.04.72
Avui no hem tingut papers de cant perquè el company Carreté em comunica la impossibilitat de tenir-los per demà i fou precís fer uns cinquanta papers a màquina d’escriure, per cert, molt cansat; però l’ambició d’en Boloix per ajudar al millor possible a la participació del poble en la celebració li feu oblidar lo cansat que resulta fer papers a màquina com un treball d’artesania.

02.04.72
Diumenge de Ressurreció del Senyor. Diumenge de Pasqua
El grup de cantaires de Santa Coloma de Cervelló va baixar com altres anys i trist fou pels de sempre que havíem cantat les caramelles veure que el nostre poble de la Colònia tot s’arriba a perdre i això que era dels pobles més ferms en quant a agrupacions de cantaires: Orfeó Escolar – Cor la Maquinista – Cor parroquial.
------------

                 (Alguns fragments Estiu 72)
06.08.72
Aquest diumenge ha sigut l’última trobada, ja que fins el mes de setembre no iniciarem un nou curs. El tercer trimestre cada any és un temps poc actiu, perquè és més propi per descansar i tenir escapades cap a la platja o un dia de camp amb la família.

07.08.72 al 27.08.72 (Vacances)
A partir del dia 7 d’agost iniciarem les vacances a la fàbrica i l’amic Boloix aprofitarà per anar-se’n amb la família a la Colònia Vidal a reposar. Des d’allí anirà a Guardiola de Berga on visitarà el grup de pioners (escoltes) del nostre poble acampats prop del Molí d’Espel. Casserres, Santuari de Queralt, Sallent, Navàs, Gironella…uns dies fent costellades i també alguna mollena bastant forta en alguna jornada de camp.
A la Colònia Vidal on es trobava en Boloix va dedicar-se a fer cantar el poble en pla senzill i humil.
Amb la deguda aprovació de Mn.Francesc Bajona pvre i rector de la Colònia Vidal feiem els programes pensant sempre amb els coneixements del poble.
Encara que tot plegat fou positiu, els resultats, no per dir un èxit complet, faltaven més dies per conseguir quelcom més. L’últim dia de les vacances feren les cantades un grup de “subnormals”; però en Boloix ja no es trobava entre ells i segons fou dit, fou molt emotiu i participat.

15.08.72
Malgrat tenir el grup de vacances, en Joan Montserrat disposant del seu nebot Albert Solé i d’un altre escolanet del poble d’Esparreguera, van fer més festiva i joiosa la diada de la Verge cantant cançons pròpies de la diada. Beneurada sou Maria, Des del món i altres cants coneguts pels feligresos assistents a la Missa i també la Missa del Papa Joan i trossos d’Irineu Segarra.
Dies abans… (10.08.72)
En Joan Montserrat i Joan Berga van pujar a Guardiola de Berga amb Mn.Régul i van tenir “pana o averia” i tingueren que tornar aviat cap a casa enlloc de fer estada en el Molí d’Espel on l’Eulàlia Miquel tenia el grup de nois acampats i pensaven celebrar la Missa i un dia de germanor i espiritualitat amb un dinar magnífic que tot es va malmetre i fou llastimós.

27.08.72 (Diumenge 21 durant l’any) (Retorn de les vacances)
Aquest diumenge en Boloix ja es trobava de nou a la Colònia Güell però no tinguerem cantades, ja que tots estàvem disperssats i fent jornades d’esplai i descans.
Aquí a la Colònia Güell no hem tingut quasi cap contacte amb la resta del grup; però confiem tornar a les tasques habituals el proper dissabte amb l’ajuda de Déu i esperem preparar un nou curs ple de Vida i d’entusiasme.
***
Novetats en el nostre poble:
Van èsser francament grosses i plenes de dolor i angoixa:
“en el teu carrer, van dir-me un mort; però més ben dit, s’ha tirat al tren el Sr.Balmes i l’altre es troba a l’hospital intoxicat o mig enverinat…”

  Aquesta és una selecció de Notes. Foren escrites a mode de dietari - memòria d'activitats. I foren escrites per en Miquel Boloix (1937 - 2000) vinculat durant molts anys a la vida associativa, parroquial i cultural d'aquesta Colònia.


Més informació »

Portada d'un disc dels anys 60 o principis 70...

0 comentaris
Mireu fixament el fons de la portada del disc...No us resulta familiar? Oi que és un dels murs de la Cripta Gaudí?
Vaja...doncs resulta que aquesta és la portada d'un disc d'un cert tipus de grups que als anys 60 o principis dels 70 introduiren els ritmes lleugers de la música jamaica i l'ska a casa nostra.
Aquesta imatge la vaig trobar a un reportatge dels orígens del so ska o música jamaicana a Espanya publicat a El Períodico de Catalunya, aqui teniu l'enllaç:
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/oci-i-cultura/avis-lspanish-ska-2183483

                                                MOLT CURIÓS, OI?
Més informació »

Versos per una apotecari de la Colònia Güell...

0 comentaris
                        (extret del Diari local Labor. Anys 50 i concretament de la secció)
ELS AMICS DE LABOR

JOSEP GAJO

Josep Gajo, apotecari,
És un home necesari
-tant se val!-
Que, amb els tubs i les provetes
...I pólvores i pastetes,
No està mal.
Com que es escèptic de mena,
Fer remeis li dóna pena
-ves quin cas!-
I és incapaç de traficà
Ni amb el morter ni la pipa
Ni el matras.
Bon escriptor i bon garlaire,
Us parla del sol i l’aire,
Transmutat.
Josep Gajo, apotecari
Gasta un cert aire de savi
Despistat.

*Versos dedicats a Josep Gajo, un dels farmacèutics més recordats i popular de la Colònia Güell.
Més informació »

Notícies d'altres temps. Diari Labor (Anys 50) (III)

0 comentaris
LABOR Nº 37 – SEPTIEMBRE 1953

CARNET ESCOLAR

PRINCIPIO DE CURSO
El día 14 de septiembre se inició el curso1953-1954. Los niños llegaron puntualmente a la escuela, limpios, aseados, con cara risueña y dispuestos a trabajar con el entusiasmo vigoroso y propio de su edad.

El primer domingo de octubre se celebró misa de Comunión General para impetrar del Espíritu Santo un fructífero curso.
No olv...idemos, sin embargo, aquello de “A Dios rogando…” y han de dar con el mazo, no solo los niños sino sus padres, interesándose por la labor que diariamente desarrollan sus hijos en la escuela y por sus adelantos, así como por la asidua asistencia y rigurosa puntualidad.
Las horas de entrada a clase son: las 9, por la mañana, y a las 2, por la tarde. Un cuarto de hora después, no se permite la entrada en el colegio.
Algunos muy a pesar nuestro, han tenido que volverse a su casa por llegar tarde.
Esperamos que este hecho no se repetirá.
        *****
INFORMACIÓN LOCAL

...
NOS VISITA UN DIRECTOR DE PELÍCULAS
A mediados de este mes, estuvo en esta población un equipo perteneciente a los Estudios Iquino, quienes filmaron una escena aprovechando el escenario natural de la puerta de la fábrica de la Colonia Güell, S. A., parte del canal y puente del ferrocarril en frente de la misma.
En grata conversación con el Director cinematográfico Sr. Santillán fuimos informados de algunos pormenores de la película que estaban rodando. Se trataba de unos exteriores de la película titulada “El Presidio” de cuyo Guion es autor el conocido escritor, D. José Antonio De la Loma, y cuyo argumento está basado en presentar la eficacia del sistema penitenciario español, basado en la redención de penas por el trabajo. Nos despedimos de tan amables señores, dándoles gracias por la información y por su invitación de visitar los estudios.
RIO REVUELTO
No tenemos bastante con las películas de Iquino que últimamente se han personado en nuestro pueblo con todo su elenco de técnicos y focos para filmar unas escenas. Todo el montaje de escena y juegos de focos fue montado en la salida de nuestra fábrica (que según el argumento representaba la salida de un penal) y allí pudimos observar como para filmar una escena el “hombre malo” se tuvo que tirar al agua, en plena noche y con un buen fresco, cinco veces. Nada que esto de ser artista no es tan bonito como lo pintan. Imaginemos si al buen Iquino se le ocurre filmar estas escenas en pleno mes de enero.

*************
LABOR Nº 37 – SEPTIEMBRE 1953

INFORMACIÓN LOCAL

LLUVIAS TORRENCIALES
A primeras horas de la tarde del día 26 del actual, cayó sobre la población, una lluvia torrencial, una auténtica tromba de agua que duró cerca de una hora, causando inundaciones en varios lugares, especialmente en el sector de la Colonia alcanzando su grado máximo en la calle Claudio Güell, donde en la torre del conocido in...dustrial D. Ramón Balmes, el agua derribo un muro de la parte posterior, y debido al desnivel de los terrenos, un verdadero rio inundó el jardín y la planta de dicha torre, causando enormes perjuicios debido al ímpetu de las aguas, que cual enorme cascada derivaban a la calle por la barandilla del jardín.
Muchas calles quedaron materialmente descompuestas, formando un inmenso lago de barro, quedando las aceras cubiertas hasta el punto de hacerse difícil el tránsito.
En lo referente a los campos, fueron muchos los terrenos donde el agua causó grandes estropicios, por la cantidad de barro que arrastraban las aguas.
Més informació »

Notícies d'altres temps. Diari Labor (Anys 50) (II)

0 comentaris
                                                 LABOR Nº 36 – JULIO - AGOSTO 1953






FIESTA DEL 18 DE JULIO
Se celebró la fiesta de 18 de Julio, con una misa solemne en la iglesia del Sagrado Corazón de Jesús de la Colonia Güell, a la que asistieron las Autoridades locales y Representaciones de todas las Entidades de la población.
Al finalizar la misa todos los asistentes se trasladaron al centro de San Luís, donde fueron obsequiados por nuestr...a primera Autoridad D. Baudilio Duñach, con un vino de honor.

Por la tarde se celebró un extraordinario programa de cine, siendo muy concurridísimo.
 


DE LA TENENCIA PARROQUIAL
Homenaje-despedida a un actor.
El domingo día 23 del actual, elementos de las dos compañías teatrales de la localidad, pusieron en escena la divertida comedia “Cinco años y un d...ía” ante un público que llenaba por completo el amplio local de nuestro centro. El esencial motivo de dicha actuación, era el dedicar un homenaje de despedida al joven Sr. Juan Biosca, asiduo y entusiasta actor teatral, que tantas veces ha deleitado a nuestro público con sus múltiples y siempre acertadas actuaciones.
El Sr. Rafael Asenjo, que se distinguió como ya nos tiene acostumbrados, por la comicidad de su papel, pronunció unas palabras terminada la obra, elogiando al joven Biosca y dijo que al tener que trasladar su residencia fuera de la localidad perdíamos a un buen actor y mejor amigo
Como final de fiesta a tan agradable velada teatral, se escenificaron algunos chistes muy acertadamente.
CINE
PROGRAMAS PARA LAS PRÓXIMAS FIESTAS:
Día 30 de Agosto.- Madame “Curie” por Grer Garson, Walter Pidgeón y Robert Benchey. Además la cómica “Un día de vacaciones”
Día 6 de Septiembre.- La superproducción fílmica española “El Judas”. Con el fin de facilitar la asistencia a su proyección, al numeroso público, se efectuarán dos sesiones, las cuales empezarán a las 5´15 la primera y a las 7’30 la segunda.Mostra'n més...

LABOR Nº 48 – AGOSTO 1954
VERBENA

Las simpáticas Marías de la calle Reixach, obsequiaron a todos los convecinos a una bonita velada nocturna. A los pequeños se les dio chocolate y a los mayores las delicias de un baile por los más célebres “conjuntos” a base de altavoz.
Nuestra felicitación a los organizadores.

VACACIONES

Esta Colonia ha disfrutado de las vacaciones anuales con varias excursiones a la playa y a otros lugares. Merece la pena destacar la efectuada en autocar por la Costa Breva siendo el término de la misma Bañolas, donde pudieron admirar su famoso lago, regresando todos los componentes a sus hogares, en espera de disfrutar las del próximo año.

Més informació »

Notícies d'altres temps. Diari Labor (Anys 50) (I)

0 comentaris
                               LABOR Nº 36 – JULIO - AGOSTO 1953


                           EXCURSIÓN A SANTA FE DEL MONTSENY

...El “Orfeó Escolar” efectuó su anunciada excursión de “carmelles” a Sta. Fe del Montseny.
En confortable autocar salimos de la Colonia a primeras horas de la mañana del día 9 de Julio.
Llegados a Cardedeu, después de saludar al ex-capellán de la Colonia. Mn. Juan Roldán, quien nos recibió con su habitual amabilidad, almorzamos en el acogedor lugar llamado “Els pinetons”.
Al subir las empinadas curvas que conducen al valle de Sta. Fe, disfrutamos del emocionante panorama que, en variedad constante se presentaba a nuestra vista.
Unos cuantos niños y niñas mayores, con el Sr. Maestro y tres señores familiares de alumnos, subimos al “Turó de l’home”, donde visitamos el observatorio y compremos una guía del Montseny para la Biblioteca escolar, De allí pasamos a “Les Agudes”, pero la espesa niebla nos impidió contemplar la gran extensión que desde aquellos agrestes parajes se divisa en los días despejados.
Los demás se quedaron en el valle con Mn. Régulo Casas quien, como en años anteriores, nos hizo el honor de acompañarnos en nuestra excursión. Reunidos nuevamente con ellos, debido a la intensa niebla que nos privaba de toda visualidad, decidimos abandonar aquellos lugares.
En San Celoni nos dirigimos por la pintoresca carretera que conduce a Arenys de Mar, que precisamente celebraba su Fiesta Mayor. Visitamos el parque municipal y la cueva de Lourdes. Algunos subieron a los caballitos, otros compraban helados o las célebres almendras. Cuando iba a salir la procesión, era ya la hora de regreso, que transcurrió felizmente.
En conjunto: Una excursión que nos ha dejado un grato e inolvidable recuerdo.
Més informació »

Recuerdos de Master Rowe de F.Boloix Pascual

0 comentaris
Hi ha persones i personatges que varen existir que si no fos per la memòria escrita o els dietaris dels nostres avantpassats, realment no en sabríem res.
Un servidor va trobar fa anys diferents versions d'unes memòries laborals. Que eren unes memòries laborals? Quan un treballador arribava als 25 o als 50 anys dins una empresa, si volia rebre alguna gratificació, calia que presentés el que avui en díriem un informe de bons serveis prestats per tal que el patró valorés la possibilitat de grafiticar aquell treballador per la fidelitat i el bon treball de 50 anys d'esforços, alts i baixos i sacrifis per la bona causa.
L'avi d'un servidor a l'arribar als 50 anys de vida laboral a la fàbrica de la Colònia Güell va presentar una d'aquestes memòries. Confesso que la part que més em va frapar fou el record dels durs inicis i sobretot aquelles referències als temps de pre-guerra civil. (que per raons familiars en sabia vàries versions però que al llegir-ho em va ajudar a entendre moltes coses)

Cal dir que quan parlem de treball infantil molts cops pensem en el S.XIX. El cert és que a casa nostre hi va haver durant almenys el primer terç del S.XX hi va haver multituds de casos i la Colònia Güell no n'era una excepció. En la memòria hi ha el cas conegut dels "Fets de la pell" on el nen (segons la premsa de l'època "joven obrero") Josep Campderós o "el Pepet de la pell" que als 11 anys va salvar-se d'una mort segura al caure en una caldera bullent gràcies a l'operació d'injerts de pell d'una bona colla d'obrers i veïns del poble. 14 anys més tard encara seguien havent-hi molts nens-pre-adolescents que seguien entrant a treballar a la fàbrica a unes edats que per molts ara ens semblarien tercermundistes, cruels i prematures.
És el cas del meu avi patern, que de jove es deia Narcís i que en una primera versió de tals memòries diu:

"A los díez años empezé a trabajar en la Empresa Colonia Güell S.A. Ingresé en ella el día 19 de agosto de 1919.
Comencé en la plantilla de la sección de Perchas del ramo de agua. Había en aquel entonces de Director el Sr.Ramón Carreras Arimany, ingeniero industrial; de Mayordomo, el sr. Jaime Sala; de encargado, Juan Rovira, de primer oficial, Fernando Quintana, y de segundo, José Carreté.
Consistía mi trabajo, en plegar unas piezas arrolladas que traían de los telares; Debía, pués, acercarlas a la máquina en que trabajaba Fernando Quintana. Era esta una máquina de tres bombos de carda, que daba el primer cardado al género; luego se pasaba a la máquina grande, de un sólo tambor con 36 corrones, 18 peinadores y otros 18 cardadores, que actuaban sobre el género por su revés; esta última era la máquina principal en la que trabajaba Juan Rovira.
Para mis 10 años, aquellos bultos de 12, 14, 16 y hasta 22 kilos era mucho peso, y recuerdo que me salia del apuro como podía. Intentaba a veces, cargarme alguno de ellos a mis hombros, pero la caída y el desastre eran entonces inevitables.
Durante la jornada, debía preparar o trasladar unas 30 o 40 piezas de las que entonces se tejian.
Trabajábamos 10.45 horas diarias; y el sábado terminabámos la jornada a las 13 horas, poco después del mediodía."

Aquest només és un fragment. Continua amb un altre fragment molt més truculent on explica el tracte (o maltracte en segons quins casos) que rebien els nens per part de l'encarregat de torn. Encarregat que després d'una llarga història i d'un procés de depuració per part de l'empresa fou pre-jubilat.
Evidentment aquest fragment només l'he trobat en algun dels esborranys. Evidentment en la versió definitiva gairebé no hi ha referències ni comentaris personals. Tot és molt més fred, com un informe. Un informe o memòria, on tot estava molt maquillat, davant els Srs.Bertrand i Serra, amos de la fàbrica a l'any 1969, any en que va presentar la tal memòria. Gràcies als esborranys previs vaig poder descobrir fragments com els que ara us he transcrit.
                                       ****************

Com comentava un dels fragments que més em van atrapar de les tals memòries fou les poques referències que hi ha al temps de pre-guerra civil. Un servidor va decidir agrupar totes aquestes referències i juntar-les amb un sol text que és el que a continuació transcric.
A la vida tots i totes tenim persones o personatges que ens han marcat en algún moment. Fins i tot poden ser crucials pel futur d'una persona. Al meu avi va tenir la sort de conèixer una d'aquestes persones.
A la fàbrica de la Colònia alguna vegada havien contractat tècnics estrangers per passar temporades a la fàbrica i instruir, formar que avui en díriem, a la resta d'obrers. Suposo perquè molt sovint en el sector tèxtil calia constantment renovar-se per no quedar-se encallat en vells mètodes.
El Sr. Rowe fou un d'aquests tècnics, un tècnic anglès que va viure a la Colònia de l'any 1929 al 1936 just quan va esclatar la Guerra Civil.
Però realment qui fou Mister Rowe? 


                            Recuerdos de Master Rowe
Por el año 1920 ingresé en la sección tinte, como ayudante de laboratorio. Siempre he figurado en la plantilla de esta sección, a partir de entonces; o sea, por el espacio de 48 años. Por ahí he visto pasar siete jefes Mayordomos Químicos, comprendiéndome yo también en el número de ellos.
Innegablemente, durante mi permanencia en este trabajo de especialidad, he buscado, siempre el mayor logro y ventaja de la empresa, según mi total saber y entender, en el fiel cumplimiento de mi cometido.
Tocando a los años 1929 – 1936, recuerdo que estuve al frente de la sección de tinte, un químico inglés, llamado Master John James Rowe, que no sabia una palabra de español.
Me apliqué en aprender el inglés para serle útil como intérprete, pues le era necesario para impartir las órdenes y normas de trabajo. Hubo también otro técnico alemán, el Sr.José Rashe, al que también ayudé como intérprete. Aunque oficialmente había de intérprete el joven Francisco o Tomás Sallent, yo ejercia de tal por las mañanas temprano y también en varias ocasiones de entre día como recurso de emérgencia.
Alrededor de los años 30, Master Rowe, agradecido por mi colaboración, tuvo empeño en que cursara estudios en la Universidad Industrial de la Diputación de Barcelona.
Cursé en aquel centro docente, el curso preparatorio y cinco semestres de la especialidad de Química Textil. En todas las asignaturas cursadas, alcancé la calificación de Excelente; calificación de honor y que daba lugar a la obtención de una beca.
Disfrutar de la misma, hubiera sido mi mayor deseo. Pero al mes justo de terminar mis estudios mencionados, estalló la guerra civil.
---
En los primeros momentos de la Revolución del 18 de julio, elementos destacados de la localidad, dueños incuestinables de la situación en esta zona, nos produjerón algunas molestias de palabra, nos llamarón la atención por nuestra actitud pasiva y de expectativa de no – cooperación con ellos.
A la primera oportunidad, auxiliamos a tres sacerdotes fugitivos que rondaban por los bosques de los alrededores. Y, como había llovido andaban empapados de agua, les dimos ropa nueva con que cambiarse y comida. Yo mismo les afeité y los conduje a la casa de Master Rowe.
Eran el sacerdote Cura – Teniente de la Empresa y de la Colonia Güell Mossén Federico Martí, el Cura – Párraco de Santa Coloma de Cervelló, y el Sr. Canónigo Dignidad de Chanter de la Catedral de Barcelona y Consejero Delegado de la empresa Colònia Güell S.A., el muy ilustre Sr.Don Gaspar Vilarrubias.
Los tres permanecieron unos días refugiados.
Dias después, el Sr.Rowe había hizado enseguida en su casa la bandera nacional inglesa. Pero, no fiándose mucho de la eficacia protectora de su pabellón patrio y considerando no oportuno permanecer en España, se marchó a su país, del qual nunca más regresó.
El Sr. Rowe fue substituido por un périto textil de la escuela de Terrassa, que estaba de auxiliar en los telares de pana.
Este joven tenía de périto, pero no conocia el proceso experimental y práctico de la técnica de la producción del tinte, hubo pues que asesorarle y, por así decirlo, instruirle en el oficio tintorero de panas.
Cuando la llamada república española movilizó mi reemplazo, me incorporé a filas.
Tal y como he contado disfrutar de esa beca hubiera sido mi mayor deseo. Pero al mes justo de terminar mis estudios mencionados, estalló la guerra civil.

                                  FRANCESC BOLOIX PASCUAL
(Fragments y frases extretes a partir de les memòries laborals “Memoria laboral de 50 años de trabajo de Francisco Boloix Pascual en la empresa Colonia Güell S.A.”
                 [19 – 08 – 1919 a 30 -12 – 1969]  
Més informació »

Aquells estius de l'any 35 i 36...

0 comentaris
                            Dibuix de l'Ateneu Unió on se celebraven vetllades teatrals estiuenques... [Transcric uns textos extrets de diversos llibres que vaig presentar per el muntatge teatral "D'un temps, d'un país..." que vàrem representar diversos veïns de la Colònia ara farà un parell d'anys i descriuen l'ambient d'uns anys incerts...En el citat muntatge es varen llegir de nou els següent versos inspirats en el "Don Juan Tenorio"]
                    El grup de aficionados
                    de este Ateneu Unió
                    el veintitrés del corriente
                    farà una nueva funció.

                    Drama cruel i espelusnante;
                    estraño i sanguinolento;
                    sale un simanterio triste;
                    roban a una del cuanvento.

                    Surt una calle estrechita
                    también sale una taberna,
                     y veran como mutcho lujo
                    un pelacio que enlluerna.
                
                    A las nueve de la notche
                    empesará el jolgorio
                    representándose el drama
                    llamado: Don Cuan Tanario.

Vet aquí unes estrofes d’un Tenorio del 35. Un any després, malgrat la calor que sempre feia als estius a la sala del Teatre Fontova, i les alarmants notícies que arribaven per la ràdio, el diumenge 19 de juliol de 1936 la gent de la Colònia va anar rutinàriament al cinema, en nombre de 294 espectadors. Havia començat la Guerra Civil.
                                          *****************
La fàbrica va ser col·lectivitzada pels treballadors, i el poble va passar a anomenar-se Pinedes de Llobregat. A alguns carrers se’ls canvià el nom. S’esborrà el nom dels Güell i, en lloc seu, es dedicaren a la memòria dels primers morts al front, o a noms d’ideals i principis, com és el cas de donar nom de plaça de la Llibertat a l’antiga plaça Joan Güell.
                                             ***************** 
No són bons temps. Hi ha escassedat de subsistències.
Tot i així, en temps de guerra l’activitat recreativa ha baixat notablement, però no ha desaperagut del tot. L’Ateneu segueix el seu funcionament. Les associacions juvenils pràcticament han desaperegut. Però sorgeixen noves iniciatives adaptades a les noves circumstàncies.
Des del març d’aquest any 1937 fins a l’agost s’han realitzat sessions de cinema a benefici de les colònies escolars. Hi hagut festivals en la Diada del Combatent, organitzats per la secció local del Socors Roig Internacional a benefici dels fills del poble que són al front. Fins i tot s’ha jugat un partit de fútbol, amb el mateix fi, organitzat per la Penya Sancho, nom que ha substituït, el forçosament inactiu Club de Fútbol Güell, bé de fet és un nom proscrit.

                    
 
Més informació »
 

Què eren les Colònies Tèxtils?

Què eren les Colònies Tèxtils?
Què eren les colònies d'obrers en la Catalunya del 1900? Per què es van crear? Com s'hi vivia? Una recreació teatralitzada de la Colònia Güell de Barcelona ens ho explica.(Enllaç video programa Valor afegit de Tv3)

Vida de Colònia

Vida de Colònia
Una excel·lent monografia de la vida i el món de les Colònies industrials a Catalunya

Vida de Colonia (també en castellà)

Vida de Colonia (també en castellà)
Excel·lent recull fotogràfic del món de les colònies editat per Angle

Olor de Colònia (de Sílvia Alcàntara)

Olor de Colònia (de Sílvia Alcàntara)
Una novel·la que té com a teló de fons el món tancat de les colònies tèxtils del Llobregat dels anys de la postguerra

La Clau Gaudí (best-seller)

La Clau Gaudí (best-seller)
Una novel·la trepidant a l'estil "el Codi da Vinci" de Dan Brown

La pell de la Revolta (de Jordi Sierra i Fabra)

La pell de la Revolta (de Jordi Sierra i Fabra)
Una novel·la inspirada amb els Fets de la Pell de la Colònia Güell

Tot recordant els versos de Joaquim Folguera

Tot recordant els versos de Joaquim Folguera
(Colònia Güell 1893 - Barcelona 1919)

Viure a la Colònia

Viure a la Colònia
22 escrits publicats a Nàufragiobrer (28/06/2008-10/07/2011)

Sobre mi...

La meva foto
Colònia Güell - Santa Coloma de Cervelló, Baix Llobregat - Barcelona - Catalunya

Nota

Bona part dels textos, material i fotografies són de collita pròpia. Els que són aliens, evidentment en cito l'autoria. Moltes de les fotos i videos que es motren en aquest blog, han estat trobats a internet i se suposa que són de domini públic. Si algunes de les imatges estan violant les lleis del copyright, si us plau, envieu-me un correu i les retiraré de seguida. *************************** Muchas de las fotos y videos mostrados en este blog, han sido encontrados en internet y se suponen de dominio público. Si algunas de las imágenes están violando las leyes de copyright, por favor envíame un email y las retiraré enseguida. ************************************* Most of the pictures and videos shown in this blog are found from the Web and are believed to belong in the public domain. If any image is in violation of the copyright law, please email me and I will remove it asap.
Amb la tecnologia de Blogger.

Visita del programa Divendres de Tv3!

Visita del programa Divendres de Tv3!
Part II - 22.05.13

Visita del programa Divendres de Tv3!

Visita del programa Divendres de Tv3!
(Part 1 - 22.05.13)

Especial "La fàbrica" on hi apareix la Colònia Güell

Especial "La fàbrica" on hi apareix la Colònia Güell
Programa "Passat Particular" de Tv3

Història de la Colònia

Història de la Colònia
(pàgina de l'Ajuntament de Santa Coloma)

Visita la Colònia (Patrimoni industrial)

Visita la Colònia (Patrimoni industrial)
(antiga pàgina del C.I.)

Colònia Güell (Monografia editada per Angle Editorial)

Colònia Güell (Monografia editada per Angle Editorial)
Aviat farà 10 anys que es editar la millor monografia publicada fins ara de la Colònia Güell. Amb textos de Josep Padró.

Passejada per la Colònia Güell des d'uns ulls de dona

Dels Pomells de Joventut a la Col·lectivització obrera

Dels Pomells de Joventut a la Col·lectivització obrera
(clicka damunt imatge per llegir la ressenya)

Llibre d'imatges en format butxaca

Llibre d'imatges en format butxaca
(editat per Triangle postals)

Banc de Gaudí

Banc de Gaudí
(L'artesania de J.Fernández a Gaudibarcelonashop)

La millor artesania tèxtil...

L'Ateneu

L'Ateneu
Entitat +que centenària

Art i Colònia (Múltiples artesans i pintors s'han inspirat amb la Colònia)

Art i Colònia (Múltiples artesans i pintors s'han inspirat amb la Colònia)
(a la foto el pintor colonienc Cisco Colominas. Foto: Andrés Sánchez Vega)

Ca l'Ordal

Ca l'Ordal
(Autor: Ernest Descals)

La Colònia Modernista

La Colònia Modernista
(pàgina de l'Associació)

La Festa del Modernisme

La Colònia Güell reviu la setmana tràgica...

La Colònia Güell reviu la setmana tràgica...
La Setmana Tràgica, el 1909, va ser un episodi molt centrat a Barcelona, però també en altres nuclis industrials del país se'n van viure les conseqüències. Per exemple, a Santa Coloma de Cervelló, on feia uns quants anys s'havia construït la colònia Güell. Avui, cent anys després, la colònia s'ha tornat a vestir d'època per recordar-ho.

Gràcies per la Visita!!

Gràcies per la Visita!!
(si cliques a la imatge pots saber que diu la Vikipèdia de la Colònia)

Gaudí i Modernisme al Baix Llobregat

Gaudí i Modernisme al Baix Llobregat
(pàgina Consorci de Turisme Baix Llobregat)

Colònia Güell-Cripta Gaudí (el tresor més amagat de Gaudí)

Colònia Güell-Cripta Gaudí (el tresor més amagat de Gaudí)
(pàgina oficial)

Cripta Gaudí (Patrimoni de l'Unesco des del 05)

Cripta Gaudí (Patrimoni de l'Unesco des del 05)
(pàgina del Consorci)

Turisme de Barcelona publica un especial del "Barcelona Top attractions"

Turisme de Barcelona publica un especial del "Barcelona Top attractions"
nº13 dedicat a la Colònia Güell

Notícia: S'estrena un nou bitllet per visitar la Colònia Güell

Notícia: S'estrena un nou bitllet per visitar la Colònia Güell
FGC ofereix un nou ticket combinat amb bitllet de tren+entrada Cripta Gaudí

Sopar amb Gaudí

Sopar amb Gaudí
Una bona iniciativa en temps de crisi

2 frases

"Tot surt del gran llibre de la Natura."
"L'originalitat consisteix en el retorn a l'orígen; així doncs, original és allò que retorna a la simplicitat de les primeres solucions".
A.Gaudí

Dibuix projecte Cripta Gaudí

Cripta Gaudí 1915

Cripta Gaudí 1915

Cripta Gaudí

Cripta Gaudí
(imatge tradicional abans de la restauració)

Cripta Gaudí

Cripta Gaudí
(imatge després de la restauració)

Controvertida restauració

Controvertida restauració
La Cripta és una de les aportacions arquitectòniques més memorables i avançades a l'època de Gaudí, però ha estat esquitxada per una polèmica restauració. (video 324)

Maquetes a la Pia Almoina (Reconstrucció amb maquetes de l'obra inacabada de la Cripta Gaudí)

L'església de la Colònia Güell, acabada (video 324)

L'església de la Colònia Güell, acabada (video 324)
L'església de la Colònia Güell, un dels projectes inacabats de Gaudí, s'ha pogut acabar en forma de maqueta gràcies a un estudi. Aquesta obra es considera un assaig de la Sagrada Família.

Visita Virtual a la Cripta...

Visita Virtual a la Cripta...
(a través de Virtualcoloniacoloniaguell)

Copyright © vida de colònia All Rights Reserved • Design by Dzignine
best suvaudi suvinfiniti suv