El misteri dels bancs de la Cripta (o una subhasta a Sotheby's)

diumenge, 25 de març de 2012(Fotos: esquerra - bancs Cripta Gaudí / dreta - souvenir miniatura banc reproducció feta per l'artesà Josep Fernández)

Entre març i abril d'ara fa gairebé 100 anys, el 1913, Antoni Gaudí va estar supervisant la feina del fuster Tomàs Bernat per comprovar com feia realitat el model de banc que ell havia dissenyat. S'ha dit que la fusta del models originals provenia de les caixes que havien transportat bales de cotó per la fàbrica de la Colònia i que el treball de forja provenia de peces en mal estat de maquinària (selfactines?) de la filatura de la fàbrica. No cal dir que tot el treball del ferro forjat fou totalment supervisat per l'arquitecte que coneixia molt bé el món de les arts aplicades ja que el seu avi i el seu pare havien sigut uns hàbils mestres artesans.


El cert és que l'any passat, el 2011 una notícia va aparèixer els mitjans on sortia la llum la subhasta d'un d'aquests bancs a la prestigiosa casa parisina de Sotheby's. El desaperagut diari Público en va parlar en el seu moment i en alguns pàgines de la xarxa ho relataven així:


"Uno de los bancos que construyó Antoni Gaudí para la cripta de la ColòniaGüell fue subastado la semana pasada en París por la casa Sotheby’s. La obra del famoso arquitecto catalán, uno de los 20 bancos que originalmente tenía el templo, fue adjudicada a un comprador desconocido por 384.750 euros."


Evidentment si poguessim parlar amb l'arqueòleg i historiador Sr.Medarde, que ha treballat els últims 20 anys documentant a fons tots els canvis de l'església de la Colònia, ens en podria fer un resum breu i concís. Però segons es desprenia de la informació publicada a Público que va aparèixer l'any passat informava del següent:


" Los 20 bancos, que según la factura original costaron 20 pesetas cada uno, aparecen citados en los inventarios y en las fotografías de la cripta desde 1915, cuando se consagró la iglesia, hasta 1974. Ese año entran en el inventario 15 bancos, por lo que se dan por desaparecidos cinco. Uno de ellos es el subastado."


Si n'hi havien 20 i en van desaperèixer 5, com va poder passar? També és que hi ha un fet sorprenent que en el MOMA de Nova York hi ha un banc de l'església de la Colònia i potser algún dia caldria relatar com hi va anar a parar. Molts coloniencs i catalans que han estat a Nova York els ha cridat l'atenció. El germà d'un servidor que hi va estar l'any passat va poder observar i fotografiar amb estupefacció aquest fet.


La informació que es va publicar l'any passat afegia aquestes dades:

"Según datos que constan en el archivo parroquial, el marchante de arte Pedro Uhart ofreció al párroco dos millones de pesetas por cada uno de los cinco bancos desaparecidos, aunque no se ha podido encontrar una factura que acredite la venta. La pieza, a partir de 1973, perteneció a Uhart, que lo vendió a una galería de Versalles. Más tarde lo adquirió en París el galerista Jean-Marie Rossi, que entonces estaba casado con Carmen Martínez-Bordiu, nieta de Franco"


La notícia que un servidor està comprovant es publicar a finals de maig de 2011, concretament el dia 31, i segons ens indica del banc desaparegut no se'n va saber res més fins que poc abans de la subhasta la representant de Sotheby's es va posar en contacte amb el Sr.Joan Rossell, rector de la Parròquia del Sagrat Cor, sol·licitant informació per poder determinar l'autenticitat de la peça a subhastar, autenticitat que finalment es va poder confirmar.


Lamentablement tot plegat és el fruit l'especulació d'uns temps passat.

Peces úniques que haurien de formar part del patrimoni i haurien d'estar protegides, degut a que van caure en mans privades, a dia d'avui, com moltes altres peces d'un alt valor, pateixen l'especulació i acaben en mans de col·leccionistes privats.

Lamentablement les administracions públiques en aquest i altres casos poc hi poden fer. L'article acaba certificant el que estic dient:


"La Conselleria de Cultura de la Generalitat, que no tiene competencias para intervenir en el tema porque se desarrolla en un país extranjero, elaboró un informe sobre la situación y la procedencia de la pieza a subastar, que fue pasado al Ministerio de Cultura. Pero la gravedad de la crisis económica ha dificultado la posibilidad de una adquisición por parte de cualquier administración pública española."


Font: Público i del següent article publicat en el següent portal:*Costa pensar que al dia d'avui es poguessin repetir aquestes històries, bàsicament perquè a dia d'avui tot el que és Patrimoni hi ha un control estricte que en temps passats no hi era. En el cas de l'Església de la Colònia (amb el litigi encara obert entre Consorci i Parròquia) i per tant, tot i el litigi, amb unes institucions i administracions que vetllen per salvaguardar un patrimoni, ens costa creure que això pogués tornar a passar. Almenys sabem que per part de la Parròquia davant la nefasta experiència de temps passat ja se n'ha cuidat prou, que en els temps de restauració de la Cripta, una part de les peces parroquials (com el carrilló) estan sota les mans del Museu Diocesà de Barcelona, museu depenent de l'Arquebisbat de Barcelona, arquebisbat al qual depenia fins fa poc la Parròquia, abans de dependre del Bisbat de St.Feliu de Llobregat.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Què eren les Colònies Tèxtils?

Què eren les Colònies Tèxtils?
Què eren les colònies d'obrers en la Catalunya del 1900? Per què es van crear? Com s'hi vivia? Una recreació teatralitzada de la Colònia Güell de Barcelona ens ho explica.(Enllaç video programa Valor afegit de Tv3)

Vida de Colònia

Vida de Colònia
Una excel·lent monografia de la vida i el món de les Colònies industrials a Catalunya

Vida de Colonia (també en castellà)

Vida de Colonia (també en castellà)
Excel·lent recull fotogràfic del món de les colònies editat per Angle

Olor de Colònia (de Sílvia Alcàntara)

Olor de Colònia (de Sílvia Alcàntara)
Una novel·la que té com a teló de fons el món tancat de les colònies tèxtils del Llobregat dels anys de la postguerra

La Clau Gaudí (best-seller)

La Clau Gaudí (best-seller)
Una novel·la trepidant a l'estil "el Codi da Vinci" de Dan Brown

La pell de la Revolta (de Jordi Sierra i Fabra)

La pell de la Revolta (de Jordi Sierra i Fabra)
Una novel·la inspirada amb els Fets de la Pell de la Colònia Güell

Tot recordant els versos de Joaquim Folguera

Tot recordant els versos de Joaquim Folguera
(Colònia Güell 1893 - Barcelona 1919)

Viure a la Colònia

Viure a la Colònia
22 escrits publicats a Nàufragiobrer (28/06/2008-10/07/2011)

Sobre mi...

La meva foto
Colònia Güell - Santa Coloma de Cervelló, Baix Llobregat - Barcelona - Catalunya

Nota

Bona part dels textos, material i fotografies són de collita pròpia. Els que són aliens, evidentment en cito l'autoria. Moltes de les fotos i videos que es motren en aquest blog, han estat trobats a internet i se suposa que són de domini públic. Si algunes de les imatges estan violant les lleis del copyright, si us plau, envieu-me un correu i les retiraré de seguida. *************************** Muchas de las fotos y videos mostrados en este blog, han sido encontrados en internet y se suponen de dominio público. Si algunas de las imágenes están violando las leyes de copyright, por favor envíame un email y las retiraré enseguida. ************************************* Most of the pictures and videos shown in this blog are found from the Web and are believed to belong in the public domain. If any image is in violation of the copyright law, please email me and I will remove it asap.
Amb la tecnologia de Blogger.

Visita del programa Divendres de Tv3!

Visita del programa Divendres de Tv3!
Part II - 22.05.13

Visita del programa Divendres de Tv3!

Visita del programa Divendres de Tv3!
(Part 1 - 22.05.13)

Especial "La fàbrica" on hi apareix la Colònia Güell

Especial "La fàbrica" on hi apareix la Colònia Güell
Programa "Passat Particular" de Tv3

Història de la Colònia

Història de la Colònia
(pàgina de l'Ajuntament de Santa Coloma)

Visita la Colònia (Patrimoni industrial)

Visita la Colònia (Patrimoni industrial)
(antiga pàgina del C.I.)

Colònia Güell (Monografia editada per Angle Editorial)

Colònia Güell (Monografia editada per Angle Editorial)
Aviat farà 10 anys que es editar la millor monografia publicada fins ara de la Colònia Güell. Amb textos de Josep Padró.

Passejada per la Colònia Güell des d'uns ulls de dona

Dels Pomells de Joventut a la Col·lectivització obrera

Dels Pomells de Joventut a la Col·lectivització obrera
(clicka damunt imatge per llegir la ressenya)

Llibre d'imatges en format butxaca

Llibre d'imatges en format butxaca
(editat per Triangle postals)

Banc de Gaudí

Banc de Gaudí
(L'artesania de J.Fernández a Gaudibarcelonashop)

La millor artesania tèxtil...

L'Ateneu

L'Ateneu
Entitat +que centenària

Art i Colònia (Múltiples artesans i pintors s'han inspirat amb la Colònia)

Art i Colònia (Múltiples artesans i pintors s'han inspirat amb la Colònia)
(a la foto el pintor colonienc Cisco Colominas. Foto: Andrés Sánchez Vega)

Ca l'Ordal

Ca l'Ordal
(Autor: Ernest Descals)

La Colònia Modernista

La Colònia Modernista
(pàgina de l'Associació)

La Festa del Modernisme

La Colònia Güell reviu la setmana tràgica...

La Colònia Güell reviu la setmana tràgica...
La Setmana Tràgica, el 1909, va ser un episodi molt centrat a Barcelona, però també en altres nuclis industrials del país se'n van viure les conseqüències. Per exemple, a Santa Coloma de Cervelló, on feia uns quants anys s'havia construït la colònia Güell. Avui, cent anys després, la colònia s'ha tornat a vestir d'època per recordar-ho.

Gràcies per la Visita!!

Gràcies per la Visita!!
(si cliques a la imatge pots saber que diu la Vikipèdia de la Colònia)

Gaudí i Modernisme al Baix Llobregat

Gaudí i Modernisme al Baix Llobregat
(pàgina Consorci de Turisme Baix Llobregat)

Colònia Güell-Cripta Gaudí (el tresor més amagat de Gaudí)

Colònia Güell-Cripta Gaudí (el tresor més amagat de Gaudí)
(pàgina oficial)

Cripta Gaudí (Patrimoni de l'Unesco des del 05)

Cripta Gaudí (Patrimoni de l'Unesco des del 05)
(pàgina del Consorci)

Turisme de Barcelona publica un especial del "Barcelona Top attractions"

Turisme de Barcelona publica un especial del "Barcelona Top attractions"
nº13 dedicat a la Colònia Güell

Notícia: S'estrena un nou bitllet per visitar la Colònia Güell

Notícia: S'estrena un nou bitllet per visitar la Colònia Güell
FGC ofereix un nou ticket combinat amb bitllet de tren+entrada Cripta Gaudí

Sopar amb Gaudí

Sopar amb Gaudí
Una bona iniciativa en temps de crisi

2 frases

"Tot surt del gran llibre de la Natura."
"L'originalitat consisteix en el retorn a l'orígen; així doncs, original és allò que retorna a la simplicitat de les primeres solucions".
A.Gaudí

Dibuix projecte Cripta Gaudí

Cripta Gaudí 1915

Cripta Gaudí 1915

Cripta Gaudí

Cripta Gaudí
(imatge tradicional abans de la restauració)

Cripta Gaudí

Cripta Gaudí
(imatge després de la restauració)

Controvertida restauració

Controvertida restauració
La Cripta és una de les aportacions arquitectòniques més memorables i avançades a l'època de Gaudí, però ha estat esquitxada per una polèmica restauració. (video 324)

Maquetes a la Pia Almoina (Reconstrucció amb maquetes de l'obra inacabada de la Cripta Gaudí)

L'església de la Colònia Güell, acabada (video 324)

L'església de la Colònia Güell, acabada (video 324)
L'església de la Colònia Güell, un dels projectes inacabats de Gaudí, s'ha pogut acabar en forma de maqueta gràcies a un estudi. Aquesta obra es considera un assaig de la Sagrada Família.

Visita Virtual a la Cripta...

Visita Virtual a la Cripta...
(a través de Virtualcoloniacoloniaguell)

Copyright © vida de colònia All Rights Reserved • Design by Dzignine
best suvaudi suvinfiniti suv