Carrers

Més informació »
 1. Arañó: Carrer dedicat a Claudi Arañó i Arañó (1827 - 1884), fou industrial tèxtil, menbre de la junta consultiva de l'Institut del Foment del Treball Nacional i Proteccionista
 2. Anselm Clavé: Plaça dedicada a Anselm Clavé i Camps (1824 - 1874), músic, poeta i polític. Va fundar el moviment coral conegut com "els cors de Clavé".
 3. Barrau: Carrer dedicat a Jacint Barrau i Cortès (1810 - 1894). Fou mecànic tèxtil que va inventar un teler que teixia dues peces de seda al mateix temps. Aquest teler fou adaptat més tard al vellut per en Ferran Alsina.
 4. Claudi Güell: Carrer dedicat a Claudi Güell i López (1879 - 1918), fill d'Eusebi Güell, el fundador i d'Isabel López Bru, net del primer marquès de Comillas. Va donar pell en l'episodi "dels fets de la pell". Va rebre el títol de primer vescompte de Güell. Fou soci i gerent de Colònia Güell &Cia
 5. Espinalt: Passatge que rep el nom del propietari dels terrenys per on passa. 
 6. Ferran Alsina: Avinguda dedicada a Ferran Alsina i Parellada (1861 - 1907) Primer director de la Colònia Güell. Previament ho havia sigut del Vapor Vell de Sants. Fou tècnic tèxtil, inventor, economista i polític.  És l'inventor del primer sistema mecanitzat d'obtenció de vellutets, conegut com teler de Roda. 
 7. Frederic Martí: Carrer dedicat al Mossèn Frederic Martí i Albanell. Fou capellà de la Colònia entre el 1932 i el 1936. Va ser mort a Barcelona durant la guerra Civil. Va néixer a Sant Feliu de Torelló i va morir a l'edat de 37, segurament l'any 36. Va ser autor d'articles de recerca i divulgació històrica al diari local "L'Estel" i firmava sota el nom d'Anton de Montpedrós.
 8. Joan Güell: plaça dedicada al pare d'Eusebi Güell. Dedicada a Joan Güell i Ferrer (1800 - 1972).Fundador de la casa industrial Güell. Es va enriquir a Cuba i a Puerto Rico amb el comerç colonial. Quan va tornar a Espanya (1836) es va convertir en un dels indians que va invertir el seu capital en la indústria. El 1840 va fundar una fàbrica de teixits a Martorell i el Vapor Vell de Sants, fàbrica prèvia a la creació de la Colònia Güell. Fou promotor i fundador d'associacions patronals. Va ser regidor de l'Ajuntament de Barcelona, diputat a les Corts i senador en diverses ocasions. Va impulsar el procés d'industrialització basant-se en les teories del proteccionisme, del qual en fou fervent defensor.
 9. Joaquim Folguera: Bosc dedicat a Joaquim Folguera i Poal (1893 -1919) poeta nat a la Colònia Güell i fill del sots-director Manuel Folguera i Duran, que al mateix temps en Manuel Folguera era president de la Unió Catalanista i de l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana. La Biblioteca de la Colònia Güell també porta el nom d'aquest poeta que va morir molt prematurament.
 10. Lluís Artó i Sancho: carrer dedicat a un dels primers mestres de la Colònia Güell entre el 1895 i el 1920.
 11. Malvehy: Carrer dedicat a Benet Malvehy i Piquer (1837 - 1872). Fabricant de sedes i president del Col·legi de l'Art Major de la Seda.
 12. Monturiol: Carrer dedicat a Narcís Monturiol i Estarriol (1819 - 1885) Inventor del submarí i polític, ideòleg del socialisme utòpic.
 13. Pin i Soler: Carrer dedicat al periodista i escriptor Josep Pin i Soler (1842 - 1927). A la Colònia Güell va actuar com assessor pedagògic a les escoles. També va treballar a les oficines de l'empresa i en tenia un petit nombre d'accions.
 14. Ponent i Llevant: carrerons que no tenen altre significació que la posició que ocupen en la trama urbanística dels carrers.
 15. Reixach: carrer dedicat a Josep Reixach. Fou un contramestre català que Jacint Barrau va enviar a Anglaterra perquè muntés a la casa Lister els telers que ell havia inventat. Reixach va arribar ser un acreditat industrial de l'època.
 16. De la Masia: placeta que fa al·lusió a la Masia de Can Soler de la Torre, masia del S.XVII que fou adquirida al 1860 per Joan Güell i posteriorment amb la creació de la Colònia es convertí en la torre on s'allotjaven els Güell quan visitaven la seva Colònia.
 17. Camí de Can Julià: carretera que uneix la rotonda on hi ha "la creu de la Missió" amb l'espai del camp de fútbol. Aquest carrer-carretera acaba justament a l'espai on hi ha la històrica Masia de Can Julià i on actualment s'ubica la nova escola de la Colònia.
 18. Isidre Grañé:* Espai verd- plaça entre l'avinguda Ferran Alsina i les cases del carrer Barrau N conegudes com "les cases del tramvia". Isidre Grané i Castanera (1898 - 1939) Obrer, sindicalista i director o dirigent de la fàbrica de la Colònia Güell en l'època de la col·lectivització i la Guerra Civil (1936 -1939). Al finalitzar la guerra fou afussellat al camp de la Bota de Barcelona.+info aquí: http://www.memoria-antifranquista.com/bios/isidregrane.htm
 19. Jaume Martínez i Vendrell*: passatge dedicat a la figura de Jaume Martínez Vendrell (1915 - 1989) Patriota català que va militar en formacions com Nosaltres Sols. Durant la IIª Guerra Mundial es va posar en contacte amb la resistència francesa i va ajudar a passar la frontera als qui fugien de l'agressió nazi.
 20. Josep Baiget*: Passeig darrera del carrer Monturiol i just davant l'Escola. Dedicat a la figura d'un dels mestres més recordats de la Colònia: Josep Baiget (1911 - 2000)
*Tres últims carrers: Per voluntat popular i un acord  de les associacions culturals de Santa Coloma de Cervelló amb l'Ajuntament es van dedicar aquests tres nous carrers i espais a la memòria d'aquests tres personatges vinculats amb la Colònia:
**Informació extreta en part dels llibres "Colònia Güell - Modernisme i indústria" (1992) editat per l'Aixernador i "Colònia Güell" (2002) editat per Angle editorial.
Més informació »
 

Què eren les Colònies Tèxtils?

Què eren les Colònies Tèxtils?
Què eren les colònies d'obrers en la Catalunya del 1900? Per què es van crear? Com s'hi vivia? Una recreació teatralitzada de la Colònia Güell de Barcelona ens ho explica.(Enllaç video programa Valor afegit de Tv3)

Vida de Colònia

Vida de Colònia
Una excel·lent monografia de la vida i el món de les Colònies industrials a Catalunya

Vida de Colonia (també en castellà)

Vida de Colonia (també en castellà)
Excel·lent recull fotogràfic del món de les colònies editat per Angle

Olor de Colònia (de Sílvia Alcàntara)

Olor de Colònia (de Sílvia Alcàntara)
Una novel·la que té com a teló de fons el món tancat de les colònies tèxtils del Llobregat dels anys de la postguerra

La Clau Gaudí (best-seller)

La Clau Gaudí (best-seller)
Una novel·la trepidant a l'estil "el Codi da Vinci" de Dan Brown

La pell de la Revolta (de Jordi Sierra i Fabra)

La pell de la Revolta (de Jordi Sierra i Fabra)
Una novel·la inspirada amb els Fets de la Pell de la Colònia Güell

Tot recordant els versos de Joaquim Folguera

Tot recordant els versos de Joaquim Folguera
(Colònia Güell 1893 - Barcelona 1919)

Viure a la Colònia

Viure a la Colònia
22 escrits publicats a Nàufragiobrer (28/06/2008-10/07/2011)

Sobre mi...

La meva foto
Colònia Güell - Santa Coloma de Cervelló, Baix Llobregat - Barcelona - Catalunya

Nota

Bona part dels textos, material i fotografies són de collita pròpia. Els que són aliens, evidentment en cito l'autoria. Moltes de les fotos i videos que es motren en aquest blog, han estat trobats a internet i se suposa que són de domini públic. Si algunes de les imatges estan violant les lleis del copyright, si us plau, envieu-me un correu i les retiraré de seguida. *************************** Muchas de las fotos y videos mostrados en este blog, han sido encontrados en internet y se suponen de dominio público. Si algunas de las imágenes están violando las leyes de copyright, por favor envíame un email y las retiraré enseguida. ************************************* Most of the pictures and videos shown in this blog are found from the Web and are believed to belong in the public domain. If any image is in violation of the copyright law, please email me and I will remove it asap.
Amb la tecnologia de Blogger.

Visita del programa Divendres de Tv3!

Visita del programa Divendres de Tv3!
Part II - 22.05.13

Visita del programa Divendres de Tv3!

Visita del programa Divendres de Tv3!
(Part 1 - 22.05.13)

Especial "La fàbrica" on hi apareix la Colònia Güell

Especial "La fàbrica" on hi apareix la Colònia Güell
Programa "Passat Particular" de Tv3

Història de la Colònia

Història de la Colònia
(pàgina de l'Ajuntament de Santa Coloma)

Visita la Colònia (Patrimoni industrial)

Visita la Colònia (Patrimoni industrial)
(antiga pàgina del C.I.)

Colònia Güell (Monografia editada per Angle Editorial)

Colònia Güell (Monografia editada per Angle Editorial)
Aviat farà 10 anys que es editar la millor monografia publicada fins ara de la Colònia Güell. Amb textos de Josep Padró.

Passejada per la Colònia Güell des d'uns ulls de dona

Dels Pomells de Joventut a la Col·lectivització obrera

Dels Pomells de Joventut a la Col·lectivització obrera
(clicka damunt imatge per llegir la ressenya)

Llibre d'imatges en format butxaca

Llibre d'imatges en format butxaca
(editat per Triangle postals)

Banc de Gaudí

Banc de Gaudí
(L'artesania de J.Fernández a Gaudibarcelonashop)

La millor artesania tèxtil...

L'Ateneu

L'Ateneu
Entitat +que centenària

Art i Colònia (Múltiples artesans i pintors s'han inspirat amb la Colònia)

Art i Colònia (Múltiples artesans i pintors s'han inspirat amb la Colònia)
(a la foto el pintor colonienc Cisco Colominas. Foto: Andrés Sánchez Vega)

Ca l'Ordal

Ca l'Ordal
(Autor: Ernest Descals)

La Colònia Modernista

La Colònia Modernista
(pàgina de l'Associació)

La Festa del Modernisme

La Colònia Güell reviu la setmana tràgica...

La Colònia Güell reviu la setmana tràgica...
La Setmana Tràgica, el 1909, va ser un episodi molt centrat a Barcelona, però també en altres nuclis industrials del país se'n van viure les conseqüències. Per exemple, a Santa Coloma de Cervelló, on feia uns quants anys s'havia construït la colònia Güell. Avui, cent anys després, la colònia s'ha tornat a vestir d'època per recordar-ho.

Gràcies per la Visita!!

Gràcies per la Visita!!
(si cliques a la imatge pots saber que diu la Vikipèdia de la Colònia)

Gaudí i Modernisme al Baix Llobregat

Gaudí i Modernisme al Baix Llobregat
(pàgina Consorci de Turisme Baix Llobregat)

Colònia Güell-Cripta Gaudí (el tresor més amagat de Gaudí)

Colònia Güell-Cripta Gaudí (el tresor més amagat de Gaudí)
(pàgina oficial)

Cripta Gaudí (Patrimoni de l'Unesco des del 05)

Cripta Gaudí (Patrimoni de l'Unesco des del 05)
(pàgina del Consorci)

Turisme de Barcelona publica un especial del "Barcelona Top attractions"

Turisme de Barcelona publica un especial del "Barcelona Top attractions"
nº13 dedicat a la Colònia Güell

Notícia: S'estrena un nou bitllet per visitar la Colònia Güell

Notícia: S'estrena un nou bitllet per visitar la Colònia Güell
FGC ofereix un nou ticket combinat amb bitllet de tren+entrada Cripta Gaudí

Sopar amb Gaudí

Sopar amb Gaudí
Una bona iniciativa en temps de crisi

2 frases

"Tot surt del gran llibre de la Natura."
"L'originalitat consisteix en el retorn a l'orígen; així doncs, original és allò que retorna a la simplicitat de les primeres solucions".
A.Gaudí

Dibuix projecte Cripta Gaudí

Cripta Gaudí 1915

Cripta Gaudí 1915

Cripta Gaudí

Cripta Gaudí
(imatge tradicional abans de la restauració)

Cripta Gaudí

Cripta Gaudí
(imatge després de la restauració)

Controvertida restauració

Controvertida restauració
La Cripta és una de les aportacions arquitectòniques més memorables i avançades a l'època de Gaudí, però ha estat esquitxada per una polèmica restauració. (video 324)

Maquetes a la Pia Almoina (Reconstrucció amb maquetes de l'obra inacabada de la Cripta Gaudí)

L'església de la Colònia Güell, acabada (video 324)

L'església de la Colònia Güell, acabada (video 324)
L'església de la Colònia Güell, un dels projectes inacabats de Gaudí, s'ha pogut acabar en forma de maqueta gràcies a un estudi. Aquesta obra es considera un assaig de la Sagrada Família.

Visita Virtual a la Cripta...

Visita Virtual a la Cripta...
(a través de Virtualcoloniacoloniaguell)

Copyright © vida de colònia All Rights Reserved • Design by Dzignine
best suvaudi suvinfiniti suv