El PDU de l'Entorn de la Colònia Güell (Recull d'infos i enllaços)

diumenge, 21 de març de 2021

 


Des de fa gairebé 10 anys el blog Vida de Colònia ha anat recopilant de forma irregular i esporàdica notícies i fets vinculats amb la Colònia Güell. Afortunadament moltes han estat vinculades amb Festes, vida cultural, història i patrimoni. 

La Colònia Güell és molt més que un espai "privilegiat" amb un bonic patrimoni històric; també és un espai tranquil on  hi viuen i conviuen persones amb les seves avantatges, mancances, problemes, dificultats i reptes de futur.

Hi ha múltiples reptes de futur que afecten la Colònia Güell: patrimoni, turisme, entitats, gent gran, consultori mèdic, mobilitat, transport, incivisme en l'entorn...però el que genera incertesa, dubtes i perplexitat i és un repte majúscul de Futur immediat és el PDU. 

La immediatesa de les notícies i la necessitat de recopilar-les i compartir-les amb un mateix espai àgil i fàcil va donar peu a crear la pàgina de facebook "Els encanteris de la Colònia" on els darrers temps he compartit bona part de les notícies que s'han generat d'un dels principals reptes de futur que és el Pla Director Urbanístic de l'Entorn de la Colònia Güell.

 ---L'entorn de la Colònia Güell-

 Des de la dissolució de la Colònia Güell com a Colònia tèxtil i la reconversió (amb diferents propietats i propietaris) en un barri integrat a Santa Coloma de Cervelló on hi ha uns terrenys molt llaminers on el seu dia hi va haver un projecte de construcció d'una Universitat al Baix Llobregat fins al dia d'avui, els veïns i veïnes de la Colònia en diferents èpoques i dècades han viscut d'aprop la possible "amenaça" urbanística de l'entorn amb diferents projectes com el de fa 20 anys on es parlava de la construcció de 1200 habitatges que per sort no van arribar a bon port. 

El vell projecte dels habitatges ha tornat disfressat d'unes altres estructures burocràtiques i oficials sota l'empara d'un nou consorci, que ara sí, gestionarà l'execució d'un nou Pla d'una forma imminent en els propers mesos i anys en l'entorn immediat de la Colònia. 

----El Pla Director de l'Entorn de la Colònia Güell-- 

informació oficial a la pàgina de Territori del Gencat

Article sencer aquí (i sota el resum):

El Pla Director de l’Entorn de la Colònia Güell

 A continuació enllacem un bon article d'en Gerard Segú que fou tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló i en un portal de St.Feliu de Llobregat li publicaren un escrit que resumeix molt bé tot plegat.

 Quins plans recull aquest PDU? el Pla Parcial de l’Entorn de la Colònia Güell, l’ARE de la Riera de Can Solé, el Pla Especial del Recinte Industrial de la Colònia Güell i el Pla especial d’accessos al parc metropolità i àrea esportiva Colònia Güell (a l’entorn de la Torre Salbana).

Amb quins objectius? Entre altres trobar sortides en el cul de sac que es troben plans com el del Recinte i el de la Torre Salvana.

Què busca? els potencials desenvolupaments urbanístics, la ordenació del territori, la recuperació de l’important patrimoni en risc i les necessitats dels municipis

Qui hi ha al darrera d'aquest PDU?  la Generalitat de Catalunya i els Ajuntaments de Santa Coloma de Cervelló i Sant Boi de Llobregat, van acordat l’inici d’un Pla Director Urbanístic en aquest àmbit.

Aquest PDU és una aliança potent de les 3 administracions implicades (la Generalitat a través de l’INCASÒL que, alhora, és propietari d’un percentatge molt alt de les finques afectades), que conformen el Consorci Urbanístic de l’Entorn de la Colònia Güell, que serà l’encarregat del seu desenvolupament amb l’objectiu de repensar el model urbà en tots els sentits, aquesta vegada amb una visió més àmplia de conjunt i tenint molt en compte la seva integració en aquest territori singular.

 -- 2019, les eleccions municipals i el seguiment del PDU --

El maig del 2021 entrarem en l'equador de la legislatura. L'article de l'apartat anterior és de l'abril del 2019. Un mes després al maig en plena convocatòria electoral la informació no era molt detallada. Alguns partits com Progrés van fer una xerrada a l'Ateneu explicant poc més del que hi ha resumit en l'apartat anterior. En campanya electoral no es va entrar massa a fons amb el tema i els diferents partits van intentar esquivar la qüestió. Els únics que des del primer dia van mostrar un clar posicionament crític van ser Acció Ciutadana que des del primer dia han volgut fer un seguiment real de com es continua desenvolupant el PDU. En honor a la veritat Junts x Cat a mesura que ha anat avançant la legislatura ha mostrat la seva preocupació al respecte i ha participat també activament com mostra l'escrit de la reunió del passat 28 de gener de 2021.

-- 2020 - seguiment del PDU--

 De maig de 2019 fins a Maig 2020 la informació que ens ha anat arribant ha sigut molt a comptagotes.Del maig del 2020 fins a març de 2021 hi ha hagut  una mobilització de diferents plataformes, entitats i persones que han ajudat a donar a conèixer l'impacte d'aquest PDU. 

El dia abans de l'inici de la declaració de l'Estat d'alarma degut a l'inici de la propagació de la pandèmia de la Covid-19 la recent creada Plataforma Salvem l'Entorn de la Colònia Güell dins del Grup de Plataformes SOS Baix Llobregat aconseguiren a través d'una roda de premsa donar a conèixer la situació i que tingués repercussió en diferents mitjans. L'any pandèmic no ha facilitat gaire les mobilitzacions i totes les accions han estat a través d'articles, plataformes, xarxes i també a la ràdio (Ràdio St.Boi) i Tv.(Tv3-TN comarques)

 -2021 - La Mobilització continuarà?--

Davant l'imminent inici del procés ciutadà participatiu (que l'opinió del ciutadà serà escoltada però no vinculant) la Plataforma Salvem l'Entorn de la Colònia Güell continuarà realizant accions de conscienciació com la passejada del passat 14 de març amb representants de diferents plataformes de SOS Baix Llobregat i que ha tingut repercussió en diferents mitjans digitals de la comarca.

- notícia El FAr

- Notícia La Premsa del Baix 

 - Fotos i vídeo compartits a Els Encanteris

Enguany farà 10 anys de la darrera gran mobilització ciutadana de la Colònia Güell contra el tancament del consultori mèdic en plena crisi de retallades econòmiques i en part molt contagiats per l'esperit pro-15M que es va viure llavors. Durant gairebé 45 anys que són els que té l'Associació de veïns, l'associacionisme veïnal ha estat bàsic en les diferents reivindicacions que la Colònia ha hagut de fer front al llarg de més de 40 anys. En sòn testimonis els diferents butlletins i revistes que n'han deixat constància com la desaperaguda  "Font del Murri". Després de l'èxit mediàtic de les mobilitzacions  pro-consultori, 10 anys després l'activisme veïnal gairebé ha anat desapareixent en els darrers anys. 

No cal dir que a nivell cívico-cultural d'entitats la resposta davant tot plegat ha estat fins ara més aviat tèbia i sí que algunes entitats i persones han donat publicament el suport a la plataforma Salvem l'Entorn.

 Enllaç al vídeo viral del juny 2020

Aquest 2021, potser davant el repte que suposa el PDU l'Associació de Veïns s'ha reactivat i ha començat a fer un seguiment més actiu de tot plegat.  

 Sobre el Procés participatiu - blog Associació de Veïns

 - Abril 2021 - L'inici del procés participatiu---

 Davant l'imminent inici del procés ciutadà participatiu (que l'opinió del ciutadà serà escoltada però no vinculant), hi ha una sensació extranya de molt poc entusiasme davant d'un procés, que per les circumstàncies pandèmiques obliga a una necessària virtualitat i que moltes persones (sobretot grans que és un dels perfils de la Colònia) poden quedar al marge d'aquest procés si no saben com participar. M'invaeix un cert escepticisme, sensació de batalla perduda i la sensació de presa de pèl davant un procés que tot just començarà a l'abril i té previst acabar a principis de juliol (entre 2 mesos i mig no arriba a tres com a molt). És un procés imparable i hi ha la sensació que poc s'hi podrà fer més enllà de deixar-nos dir quatre coses en un procés virtual.

infos Ajuntament Març 2021

L’Entorn de la Colònia Güell, un territori singular i amb grans potencials  

Comença el Procés Participatiu sobre l’entorn de la Colònia Güell  

 Enllaç web Consorci Entorn de la Colònia Güell

Pàgina del procés de participació ciutadana

L'opinió de qui escriu aquest blog expressada a través d'Els Encanteris de la Colònia


 Tot plegat quedarà en paper mullat? El temps ho dirà...

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Què eren les Colònies Tèxtils?

Què eren les Colònies Tèxtils?
Què eren les colònies d'obrers en la Catalunya del 1900? Per què es van crear? Com s'hi vivia? Una recreació teatralitzada de la Colònia Güell de Barcelona ens ho explica.(Enllaç video programa Valor afegit de Tv3)

Vida de Colònia

Vida de Colònia
Una excel·lent monografia de la vida i el món de les Colònies industrials a Catalunya

Vida de Colonia (també en castellà)

Vida de Colonia (també en castellà)
Excel·lent recull fotogràfic del món de les colònies editat per Angle

Olor de Colònia (de Sílvia Alcàntara)

Olor de Colònia (de Sílvia Alcàntara)
Una novel·la que té com a teló de fons el món tancat de les colònies tèxtils del Llobregat dels anys de la postguerra

La Clau Gaudí (best-seller)

La Clau Gaudí (best-seller)
Una novel·la trepidant a l'estil "el Codi da Vinci" de Dan Brown

La pell de la Revolta (de Jordi Sierra i Fabra)

La pell de la Revolta (de Jordi Sierra i Fabra)
Una novel·la inspirada amb els Fets de la Pell de la Colònia Güell

Tot recordant els versos de Joaquim Folguera

Tot recordant els versos de Joaquim Folguera
(Colònia Güell 1893 - Barcelona 1919)

Viure a la Colònia

Viure a la Colònia
22 escrits publicats a Nàufragiobrer (28/06/2008-10/07/2011)

Sobre mi...

La meva foto
Colònia Güell - Santa Coloma de Cervelló, Baix Llobregat - Barcelona - Catalunya

Nota

Bona part dels textos, material i fotografies són de collita pròpia. Els que són aliens, evidentment en cito l'autoria. Moltes de les fotos i videos que es motren en aquest blog, han estat trobats a internet i se suposa que són de domini públic. Si algunes de les imatges estan violant les lleis del copyright, si us plau, envieu-me un correu i les retiraré de seguida. *************************** Muchas de las fotos y videos mostrados en este blog, han sido encontrados en internet y se suponen de dominio público. Si algunas de las imágenes están violando las leyes de copyright, por favor envíame un email y las retiraré enseguida. ************************************* Most of the pictures and videos shown in this blog are found from the Web and are believed to belong in the public domain. If any image is in violation of the copyright law, please email me and I will remove it asap.
Amb la tecnologia de Blogger.

Visita del programa Divendres de Tv3!

Visita del programa Divendres de Tv3!
Part II - 22.05.13

Visita del programa Divendres de Tv3!

Visita del programa Divendres de Tv3!
(Part 1 - 22.05.13)

Especial "La fàbrica" on hi apareix la Colònia Güell

Especial "La fàbrica" on hi apareix la Colònia Güell
Programa "Passat Particular" de Tv3

Història de la Colònia

Història de la Colònia
(pàgina de l'Ajuntament de Santa Coloma)

Visita la Colònia (Patrimoni industrial)

Visita la Colònia (Patrimoni industrial)
(antiga pàgina del C.I.)

Colònia Güell (Monografia editada per Angle Editorial)

Colònia Güell (Monografia editada per Angle Editorial)
Aviat farà 10 anys que es editar la millor monografia publicada fins ara de la Colònia Güell. Amb textos de Josep Padró.

Passejada per la Colònia Güell des d'uns ulls de dona

Dels Pomells de Joventut a la Col·lectivització obrera

Dels Pomells de Joventut a la Col·lectivització obrera
(clicka damunt imatge per llegir la ressenya)

Llibre d'imatges en format butxaca

Llibre d'imatges en format butxaca
(editat per Triangle postals)

Banc de Gaudí

Banc de Gaudí
(L'artesania de J.Fernández a Gaudibarcelonashop)

La millor artesania tèxtil...

L'Ateneu

L'Ateneu
Entitat +que centenària

Art i Colònia (Múltiples artesans i pintors s'han inspirat amb la Colònia)

Art i Colònia (Múltiples artesans i pintors s'han inspirat amb la Colònia)
(a la foto el pintor colonienc Cisco Colominas. Foto: Andrés Sánchez Vega)

Ca l'Ordal

Ca l'Ordal
(Autor: Ernest Descals)

La Colònia Modernista

La Colònia Modernista
(pàgina de l'Associació)

La Festa del Modernisme

La Colònia Güell reviu la setmana tràgica...

La Colònia Güell reviu la setmana tràgica...
La Setmana Tràgica, el 1909, va ser un episodi molt centrat a Barcelona, però també en altres nuclis industrials del país se'n van viure les conseqüències. Per exemple, a Santa Coloma de Cervelló, on feia uns quants anys s'havia construït la colònia Güell. Avui, cent anys després, la colònia s'ha tornat a vestir d'època per recordar-ho.

Gràcies per la Visita!!

Gràcies per la Visita!!
(si cliques a la imatge pots saber que diu la Vikipèdia de la Colònia)

Gaudí i Modernisme al Baix Llobregat

Gaudí i Modernisme al Baix Llobregat
(pàgina Consorci de Turisme Baix Llobregat)

Colònia Güell-Cripta Gaudí (el tresor més amagat de Gaudí)

Colònia Güell-Cripta Gaudí (el tresor més amagat de Gaudí)
(pàgina oficial)

Cripta Gaudí (Patrimoni de l'Unesco des del 05)

Cripta Gaudí (Patrimoni de l'Unesco des del 05)
(pàgina del Consorci)

Turisme de Barcelona publica un especial del "Barcelona Top attractions"

Turisme de Barcelona publica un especial del "Barcelona Top attractions"
nº13 dedicat a la Colònia Güell

Notícia: S'estrena un nou bitllet per visitar la Colònia Güell

Notícia: S'estrena un nou bitllet per visitar la Colònia Güell
FGC ofereix un nou ticket combinat amb bitllet de tren+entrada Cripta Gaudí

Sopar amb Gaudí

Sopar amb Gaudí
Una bona iniciativa en temps de crisi

2 frases

"Tot surt del gran llibre de la Natura."
"L'originalitat consisteix en el retorn a l'orígen; així doncs, original és allò que retorna a la simplicitat de les primeres solucions".
A.Gaudí

Dibuix projecte Cripta Gaudí

Cripta Gaudí 1915

Cripta Gaudí 1915

Cripta Gaudí

Cripta Gaudí
(imatge tradicional abans de la restauració)

Cripta Gaudí

Cripta Gaudí
(imatge després de la restauració)

Controvertida restauració

Controvertida restauració
La Cripta és una de les aportacions arquitectòniques més memorables i avançades a l'època de Gaudí, però ha estat esquitxada per una polèmica restauració. (video 324)

Maquetes a la Pia Almoina (Reconstrucció amb maquetes de l'obra inacabada de la Cripta Gaudí)

L'església de la Colònia Güell, acabada (video 324)

L'església de la Colònia Güell, acabada (video 324)
L'església de la Colònia Güell, un dels projectes inacabats de Gaudí, s'ha pogut acabar en forma de maqueta gràcies a un estudi. Aquesta obra es considera un assaig de la Sagrada Família.

Visita Virtual a la Cripta...

Visita Virtual a la Cripta...
(a través de Virtualcoloniacoloniaguell)

Copyright © vida de colònia All Rights Reserved • Design by Dzignine
best suvaudi suvinfiniti suv